Type boot


In het vaargebied van Delfland mag je niet met alle boten varen. Ben je van plan een boot te kopen? Of leen je je boot aan vrienden of familie uit? Lees dan de informatie op deze pagina.

Waar mag welke boot?

Voor vaartuigen waarmee je door wind of spierkracht kunt varen, geldt dat ze op alle wateren in Delfland mogen varen waar dat fysiek mogelijk is. Dit zijn bijvoorbeeld roeibootjes, kano’s en suppen.

Vaartuigen met een motor mogen alleen op bepaalde plekken varen. Waar dit is vind je op de vaarkaart. Niet alle gemotoriseerde vaartuigen zijn toegestaan. Je mag niet met een waterscooter of jetski op de wateren in Delfland varen.

De boot mag maximaal 21 meter lang, 3,5 meter breed en 1 meter diep zijn. Ons water is niet diep en breed genoeg voor grotere boten. Let erop dat niet alle watergangen geschikt zijn voor deze maximale bootgrootte. Zo zijn de vaarwateren die in bijlage 3 van de Vaarverordening staan hiervoor niet geschikt. Dit zijn de oranje wateren op de vaarkaart.

varen type boot

Hoe hard mag mijn boot?

Op de wateren in het vaargebied van Delfland mag je maximaal 6 kilometer per uur varen. Je kunt een snellere boot kopen, maar harder varen dan 6 kilometer per uur kan alleen buiten ons vaargebied. Hier gelden de regels van andere nautisch beheerders zoals de gemeente of de provincie. De boete voor snelheidsovertredingen kan oplopen tot € 200.

Vaar je met een motorboot die sneller kan dan 20 kilometer per uur? Dit mag alleen als je een vaarbewijs hebt en ouder bent dan 18 jaar. Dus ook als je op ons water de maximale 6 kilometer per uur vaart. Alle regels voor snelle motorboten vind je op de website van Rijkswaterstaat. Voldoe je hier niet aan? Dan loop je het risico op een bekeuring. Bovendien keert de verzekering niet uit bij schade.

Registratie van boten

Ben je eigenaar van een boot? Deze boot hoef je niet bij ons te registreren. Heb je een motorboot die korter is dan 20 meter en sneller kan dan 20 kilometer per uur? Dan moet je de boot wel registreren bij de RDW (dienst wegverkeer). Het registratiebewijs moet je altijd bij je hebben tijdens het varen. Het registratienummer, Y nummer, moet aan beide kanten van de boot te zien zijn.

Voorkom schadelijke golven

Boten maken tijdens het varen golven in het water. Hoe hoog deze golven worden hangt onder andere af van het type boot en de snelheid. Deze hekgolven kunnen schade veroorzaken aan waterkeringen, de waterplanten kunnen niet goed groeien, eieren van watervogels kunnen uit hun nest spoelen en hekgolven kunnen overlast bij andere vaarrecreanten veroorzaken. Als een boot door een hekgolf te hard tegen een steiger worden geduwd kan er zelfs schade ontstaan. Vooral op het smalle vaarwater in ons gebied kunnen hoge hekgolven hinderlijk zijn. Kijk daarom regelmatig achterom om te zien hoe hoog je hekgolf is. Maakt je boot hoge hekgolven? Ga dan langzamer varen.