Beleidsregels


Als je plannen hebt voor bijvoorbeeld het dichtmaken (dempen) van een sloot, is daar toestemming voor nodig. In onze waterschapsverordening staat voor welke activiteiten je toestemming nodig hebt. De beleidsregels zijn een uitwerking van de regels in de waterschapsverordening.

Waarom zijn er beleidsregels?

Ons beleid is onder andere om meer ruimte maken voor water om overlast te beperken. In de waterschapsverordening zijn daarom regels gemaakt om ontwikkelingen in het gebied mogelijk te maken. Omdat soms niet direct duidelijk is hoe de regels in de Waterschapsverordening worden toegepast, heeft Delfland beleidsregels waarin de regels worden uitgewerkt. De Waterschapsverordening is leidend bij de vraag of een vergunning nodig is en of die kan worden verleend.

In het voorbeeld van het dichtmaken (dempen) van een sloot, staat er in de waterschapsverordening wat wel en niet mag. En is in de beleidsregel ‘Dempen en graven’ uitgewerkt hoe deze regels in verschillende gevallen worden toegepast.

Een ander voorbeeld is het plaatsen van een schuur of een boom op of naast een kade (waterkering). Dat lijkt onschuldig, maar kan invloed hebben op de stabiliteit van de waterkering en kan de inspectie van de waterkering moeilijker maken. In de waterschapsverordening staat of er toestemming nodig is van Delfland voor het bouwen op of naast de waterkering. De beleidsregel Medegebruik Waterkeringen geeft dan een nadere uitwerking van deze regels.

Delfland heeft meerdere beleidsregels. De komende tijd is Delfland bezig om de beleidsregels zo goed mogelijk aan te passen aan de waterschapsverordening.

Beleidsregels Delfland