Bewust met water


Water is heel vanzelfsprekend. Het is er bijna altijd. Soms te veel, wanneer er hevige buien vallen en we te maken hebben met wateroverlast. En soms te weinig, dan ligt droogte op de loer. Onze medewerkers werken 24 uur per dag aan schoon en voldoende water en veilige dijken. Maar dat kunnen wij niet alleen. Wij hebben hier de hulp van inwoners, gemeenten en anderen bij nodig.

Word jij ook een waterbaas?

Iedereen kan bijdragen aan schoon en voldoende water. En steeds meer mensen doen dat ook. Je ziet ze niet altijd, maar ons land zit vol ‘Waterbazen’. Het begint al met kleine aanpassingen in en om het huis. Of zwerfafval uit het water halen, regenwater opvangen, geveltuintjes aanleggen. Zo zijn er talloze mogelijkheden, alle beetjes helpen.

Campagne Waterbazen

Word jij ook een waterbaas? Of ben je er al een? Lees hier meer over.

Waterbazen Wandelingen

Wil je lekker wandelen in de buitenlucht en aan de slag met opdrachten en waterweetjes?

Nederland zit vol met waterbazen

Wij en Water

Verhalen van inwoners in Delfland over het omgaan met water.

Water is overal om ons heen. Het is de bron van het leven. Het is een vriend, maar soms ook een vijand. Daarom is het belangrijk om ons water goed te beheren. Goed waterbeheer past zich aan de veranderende omstandigheden aan. Er komen namelijk grote veranderingen op ons af. Bijvoorbeeld de veranderingen in het klimaat. Of de grote vraag naar meer woningen in een gebied waar al heel veel mensen wonen. Hierdoor moeten we anders gaan kijken naar onze omgeving. En de rol van water daarin.

Zes persoonlijke verhalen

In persoonlijke verhalen vertellen vijf inwoners en een wetenschapper in het gebied van Delfland wat zij merken van deze veranderingen. Ook vertellen zij hoe dit hun kijk op water heeft veranderd.

Delft meet regen

Om de hoeveelheid gevallen regen in beeld te brengen, hebben we de hulp van de inwoners van Delft nodig! Meedoen kan gewoon vanuit huis. Als onderzoeker van Delft Meet Regen ontvang je materialen om een regenmeter te maken. Deze regenmeter lees je in een zelfgekozen periode elke dag af. Naast alle materialen, ontvang je ook updates over het onderzoek, achtergrondinformatie over water in Delft. Ook bieden we inspiratie en concrete handvatten om zelf in actie te komen tegen wateroverlast of droogte.

Meer informatie op onderzoekwater.nl

Vang de Watermonsters

Vang de Watermonsters bij jou in de buurt en werk dit jaar weer mee aan het landelijk onderzoek naar waterkwaliteit. Met de online meetkit ‘Vang de Watermonsters’ ga je verschillende onderzoekjes doen. Je meet bijvoorbeeld de helderheid van het water. Ook kijk je of er planten en dieren in te vinden zijn. Je maakt foto’s met je mobiel. Hiermee leg je vast waar je hebt gemeten en laat je de begroeiing en helling van de oever zien. In het najaar publiceert Natuur & Milieu de resultaten van het onderzoek waaraan jij dan hebt meegeholpen.

Doe mee en bestel de toolkit

Vang de Watermonsters is een initiatief van Natuur & Milieu, ASN Bank en tien waterschappen, waaronder Delfland.

Onze doelen

Iedereen waterbewust

waterbewust

Maatwerk leveren

maatwerk

Energieneutraal in 2025

energieneutraal

Samenwerken

samenwerken