Beleid
Projecten en aanvragen voor vergunningen beoordelen we aan de hand van ons beleid en de regels. Ook de projecten die we vanuit Delfland zelf uitvoeren.
Beleid
Het bestuur stelt doelen. De manier waarop en waarmee we deze doelen willen bereiken, leggen we vast in beleidsdocumenten. Hierin staat de koers voor het uitvoeren van onze plannen. Het geeft inzicht in wat je van ons kunt verwachten.
Beleid over stevige dijken en juiste waterpeil
In ons Algemeen Waterkeringenbeleid staat hoe wij onze duinen en dijken beschermen. Dat zijn algemene uitgangspunten. Wateroverlast beperken we door te zorgen dat onze gemalen voldoende water kunnen afvoeren. Of door ruimte te maken waar we water tijdelijk kunnen opslaan. Ruimte voor water ontstaat bijvoorbeeld door de aanleg van waterbergingen. Dit is vastgelegd in de beleidsnota Beperken en voorkomen wateroverlast. Het behouden van zo’n berging is belangrijk. In het beleid staan dan ook uitgangspunten voor het onderhoud en beheer. Ook de kwetsbaarheid van het gebied voor extreme neerslag is bepaald en vertaald naar een langetermijnstrategie wateroverlast ‘Wapenen tegen extreme neerslag’ (pdf, 7.6 MB).
Beleid over schoon water
In ons beleid over schoon water staat dat wij de waterkwaliteit willen verbeteren en welke middelen we daarvoor inzetten. Bijvoorbeeld met de aanleg van natuurvriendelijke oevers. In het beleid staat onder andere wat een natuurvriendelijke oever precies is. Ook kun je er in lezen waar we die het liefst zien en hoe we die onderhouden. Doelen voor het zuiveren van afvalwater zijn bijvoorbeeld het zoeken naar een nieuwe bestemming van het gezuiverde water.
Richtlijn Compensatie Verharding
Bij heftige of langdurige regenbuien is in ons dichtbebouwde gebied de kans op wateroverlast groot. Regenwater dat op bestrating en gebouwen valt, kan onvoldoende de grond in zakken. Daardoor verzamelt het zich op lage plekken. Dat kan leiden tot wateroverlast. Met mogelijk schade aan woningen of bedrijven als gevolg. De verwachting is dat in de toekomst extreme regenbuien vaker gaan voor komen. Daarom is het belangrijk dat we niet nóg meer verharde oppervlakken aanleggen in ons gebied. Of dat op zo’n manier doen dat de kans op wateroverlast niet groter wordt.
Want soms is meer verhard oppervlak natuurlijk nodig. Bijvoorbeeld wanneer je je bedrijf uit gaat breiden of woningen bouwt. Dan vraagt Delfland aanvullende maatregelen te nemen, zoals het creëren van oppervlaktewater of het aanleggen van een wadi. Zo kun je gevolgen als wateroverlast, tegengaan.
In de ‘Richtlijn Compensatie Verharding’ staat welke maatregelen je kunt nemen en waar deze aan moeten voldoen. Ook worden er voorbeelden gegeven. De Richtlijn Compensatie Verharding is een vernieuwde versie van de 'Richtlijn toepassen vasthoudmaatregelen ter compensatie van verharding in het watertoetsproces’. We hebben deze richtlijn aangepast op basis van ervaringen uit de praktijk en nieuwe inzichten. De vernieuwde richtlijn geeft meer duidelijkheid over welke soorten maatregelen voor Delfland het meest geschikt zijn. Maatregelen die ook bijdragen aan andere uitdagingen op het gebied van klimaat, zoals droogte en hittestress hebben de voorkeur.
Werken rondom een vaarweg
Wil je werkzaamheden uitvoeren in, op of boven een watergang die ook een vaarweg is, dan dien je rekening te houden met een aantal extra regels.
Rekening houden met het vaarverkeer
Op de vaarkaart (lees hier meer over vaarvergunningen) kun je zien welke watergangen aangewezen zijn als vaarweg. Voor deze wateren geldt dat je rekening moet houden met het vaarverkeer. Dit betekent dat werkzaamheden rondom deze watergangen zoveel mogelijk buiten het vaarseizoen moeten plaatsvinden. Ook moeten stremmingen van de doorvaart geregeld moeten worden met Delfland. Verder mag de doorvaartmogelijkheid niet beperkt worden. Bij het vervangen of aanleggen van nieuwe bruggen zal de hoogte en breedte minimaal vergelijkbaar zijn met de oude maten.
Meer informatie en algemene regels
Ga je aan het werk in of rondom het water? Controleer in de Waterschapsverordening met welke wet- en regelgeving je te maken hebt.
Visie
- Voorstel Visie Delflandse Kust (2022) (pdf, 5.4 MB)
- Visie vismigratie (2008) (pdf, 646 kB)
- Visie op de afvalwaterketen (2015) (pdf, 398 kB)
- Visie toekomstbestendig beheer boezemsysteem (2016) (pdf, 2 MB)
- Beleidsvisie waterplannen (2011) (pdf, 487 kB)
- Visie op de watervoorziening (2008) (pdf, 181 kB)
- Visie recreatief medegebruik Delfland (pdf, 2.4 MB)
Nota's
- Langetermijnstrategie wateroverlast Wapenen tegen extreme neerslag (2022) (pdf, 28 MB)
- Waternatuurkansenkaart (2008) (pdf, 4.8 MB)
- Beleidsnota riolering en het watersysteem (2004) (pdf, 184 kB)
- Beleidsnota buitengewoon onderhoud wateren (2015) (pdf, 383 kB)
- Integrale nota Vis (2012) (pdf, 9.4 MB)
- Nota visbeleid (2006) (pdf, 299 kB)
- Beleidsnota Afvalwatertransport (2016) (pdf, 1.7 MB)
- Gebruik van percelen van Delfland (2018) (pdf, 224 kB)
- Beleidsnota Drijvende Objecten (pdf, 7.5 MB)
- Beleidsnota beperken en voorkomen wateroverlast (2014) (pdf, 2.4 MB)
- Beleidsnota grondwater (pdf, 2 MB)
- Beleidsnota Peilbeheer (2017) (pdf, 1.9 MB)
- Nota Bevordering Doelmatige Werking Zuiveringtechnische Werken (2016) (pdf, 2.1 MB)
Handreikingen
Overige
- Tussennotitie Kust (2014) (pdf, 1.6 MB)
- Functioneel ontwerpproces boezemkaden (2008) (pdf, 1.1 MB)
- Ontvangstplicht onderhoudsbaggerspecie (2020) (pdf, 280 kB)
- Water als drager van de natuur (pdf, 2.6 MB)
- Programma aanleg en beheer IBA's (2004) (pdf, 32 kB)
- Richtlijn Compensatie Verharding (2024) (pdf, 80 kB)
- Beleidskader adaptie aan klimaatverandering (2008) (pdf, 1.2 MB)
- Leidraad grondwateronttrekkingen en infiltraties (2015) (pdf, 878 kB)
- Waterverordening Zuid-Holland (pdf, 2.7 MB)
- Algemeen Waterkeringenbeleid (2010) (pdf, 1.6 MB)
- Toezicht- en Handhavingstrategie (pdf, 820 kB)
- Afwegingskader zwemwater (2021) (pdf, 1.6 MB)
- Vaarverordening
Doelenboom
Als je meer wilt weten over onze doelenboom kun je het document opvragen. Dit document vraag je op via webmaster@hhdelfland.nl