Voorgenomen wijziging Waterschapsverordening


Ons beheergebied is gevoelig voor wateroverlast. Delfland wil niet dat de kans op wateroverlast toeneemt.

Op 17 juli 2025 neemt het algemeen bestuur van Delfland een besluit over een voorgenomen aanpassing van de Waterschapsverordening (WSV). De nieuwe verordening maakt ook voor gebieden met de functie glastuinbouw en bedrijventerrein watercompensatie verplicht als de hoeveelheid verhardoppervlak toeneemt. Dit is een uitbreiding op de huidige verordening waarbij dit al voor andere functies verplicht is.

Het beheergebied van Delfland is zeer dichtbevolkt en kent veel verharding. Hierdoor kan water na een flinke bui niet de bodem inzakken, waardoor het snel naar een sloot of vaart stroomt. Dit kan leiden tot wateroverlast in lagergelegen gebieden. Ook komen in onze regio hevige buien steeds vaker voor die ook heviger zullen zijn. Het is daarom belangrijk dat ruimtelijke ontwikkelingen niet de kans op wateroverlast vergroten.

Dit betekent dat we de beschikbare ruimte in ons gebied toekomstbestendig moeten inrichten om deze voor iedereen leefbaar én veilig te houden. Ook willen wij het gebied aantrekkelijk houden voor huidige en toekomstige bedrijvigheid.

De bebouwing van onze regio in de loop van tijd

Wat verandert er in de waterschapsverordening?

Initiatiefnemers voor ruimtelijke ontwikkelingen bij de glastuinbouw en op bedrijventerreinen worden verplicht om te compenseren voor het effect van extra verharding op het oppervlaktewatersysteem. Verharding die minder dan 5 jaar geleden verwijderd is telt mee als bestaande verharding, waarvoor geen compensatie-eis geldt. Dit is in de beslisboom vergunningsplicht (pdf, 80 kB) terug te vinden.

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 september 2025.

Voorbeelden uitgewerkt

Deze wijziging van de Waterschapsverordening is op 30 januari 2025 in de commissie Bedrijfsvoering, Financiën en Organisatie besproken. In deze vergadering bleek dat er behoefte was aan verdere verduidelijking van onder andere wat de wijziging inhoudt, hoe de overgangsregeling werkt en hoeveel compensatie er wordt gevraagd. In overleg met onder andere Glastuinbouw Nederland hebben wij aan de hand van casussen voorbeelden (pdf, 466 kB) uitgewerkt.

Doorgevoerde aanpassingen van het wijzigingsbesluit

Sinds 30 januari 2025 zijn een aantal aanpassingen op het wijzigingsbesluit doorgevoerd. De belangrijkste zijn:

  • De toelichting op de overgangsregeling is aangepast zodat het duidelijk is dat Delfland bij de beoordeling naar het integrale plan kijkt.
  • Gietwaterbassins of -silo’s tellen niet mee als verharding. Hiermee neemt de omvang van de compensatie af en stimuleren we de realisatie van meer hemelwateropvang.
  • Er is een bijlage toegevoegd aan de ‘Richtlijn compensatie verharding’ zodat de voorwaarden voor inzet van bassins (of silo’s) voor compensatie duidelijk zijn.

Overgangsregeling voor initiatiefnemers

De beschikbare ruimte in het gebied is schaars. Met deze overgangsregeling willen wij initiatiefnemers helpen die concrete plannen voor verhardingsactiviteiten in voorbereiding hadden. Dit geldt voor de plannen waarbij er geen rekening gehouden kon worden met de vergunningplicht voor bedrijventerreinen en glastuinbouw.

Hoe werkt de overgangsregeling?

Binnen de overgangsregeling is het aanvragen van een vergunning verplicht. Als een initiatiefnemer kan aantonen dat in de periode van 1 april 2020 tot 1 september 2025 er een concreet plan was, hoeft er geen compensatie plaats te vinden. Het mag natuurlijk altijd. Een initiatiefnemer moet wel concrete plannen kunnen laten zien. Bijvoorbeeld met een ontvankelijk aanvraag of een verlening van een omgevingsvergunning bij de gemeente of bij Delfland, een subsidie of een koopovereenkomst uit die periode. Een gespreksverslag is onvoldoende bewijs. Dit is in de beslisboom overgangsregeling (pdf, 76 kB) weergegeven.

Wanneer een initiatiefnemer in aanmerking komt voor de overgangsregeling, dan tellen alle percelen mee die onderdeel zijn van het plan van de initiatiefnemer. Het maakt daarbij niet uit of één of meerdere percelen in het plan al eerder dan 1 april 2020 braak lag(en) of dat er al voorbereidende werkzaamheden zijn gestart.

Planning besluitvorming en vergaderingen

  • 3 juli 2025: De commissie Bedrijfsvoering, Financiën en Organisatie bespreekt het wijzigingsbesluit.
  • 17 juli 2025: Besluitvorming door de verenigde vergadering.

De stukken zijn te vinden op de pagina: Dashboard Delfland - iBabs Publieksportaal. Beide vergaderingen zijn te volgen via de pagina Openbare vergadering bijwonen - Delfland (hhdelfland.nl). Het is mogelijk om tijdens de vergaderingen in te spreken. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina Bestuurlijke vergaderingen.

Na de vaststelling wordt het definitieve besluit bekendgemaakt in het digitale waterschapsblad op overheid.nl. Hiertegen kan geen bezwaar of beroep worden gemaakt.

Vernieuwde Richtlijn Compensatie Verharding

In 2024 heeft Delfland de Richtlijn Compensatie Verharding (pdf, 80 kB) vernieuwd.  In deze richtlijn staat welke maatregelen initiatiefnemers kunnen nemen voor compensatie.

Eerder werd vooral ingezet op het graven van sloten om het wateroppervlak te vergroten. Maar omdat de ruimte steeds schaarser wordt, is het niet altijd mogelijk om open water te realiseren. In de nieuwe richtlijn zijn de mogelijkheden om te compenseren verruimd. Bijvoorbeeld door het creëren van oppervlaktewater, opslag in zelfstandig legende bassins of silo's en het opvangen van regenwater onder een parkeerplaats. Met deze maatregelen wordt de kans dat een sloot overstroomt kleiner.

De nieuwe richtlijn geeft meer duidelijkheid over welke soorten maatregelen voor Delfland het meest geschikt zijn. Maatregelen die ook bijdragen aan andere uitdagingen op het gebied van klimaat, zoals droogte en hittestress hebben de voorkeur. In juni 2025 is de richtlijn uitgebreid met een bijlage over de inzet van gietwatervoorzieningen als compensatie.

Meest gestelde vragen