Droogte update 2023
4 augustus 2023 – Delfland schaalt droogtemaatregelen af
De KWA Beraadsgroep heeft besloten dat er geen maatregelen meer nodig zijn om de droogte en daaruit voortkomende verzilting in West-Nederland tegen te gaan. Dit is het gevolg van de aanhoudende regen: daardoor is het neerslagtekort teruggelopen. Nu het regelmatig regent en er weer meer water door de Rijn stroomt kan Delfland de droogtemaatregelen afschalen.

13 juli 2023 – Waterschappen en Rijkswaterstaat zetten de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) in.
Door het warme weer is ons gebied erg droog. Droogte kan met name in het westen van Nederland, zoals in Delfland, leiden tot indringing van zout water (verzilting). Dit is niet goed voor de natuur en onze leefomgeving. Om verzilting tegen te gaan, zetten waterschappen en Rijkswaterstaat de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) in.

10 juli 2023 – Ook deze week dijkinspecties
De buien van de afgelopen dagen waren een druppel op een gloeiende plaat. Daarom voert Delfland vandaag en morgen weer dijkinspecties uit. In deze video vertelt dijkinspecteur Auke waarom we dat doen.
29 juni 2023 – Zoet water uit het Brielse Meer houdt ons water op peil
De effecten van de droogte in onze regio zijn vooralsnog onder controle. Ondanks de dalende temperaturen en de voorspelde regen, hebben we nog steeds extra zoet water nodig om het waterpeil van onze vaarten en sloten aan te vullen. Dat water halen we uit het Brielse Meer via een leiding onder de Nieuwe Waterweg door. Wil je weten hoe? Kijk dan de video hiernaast.
22 juni 2023 - Start inspecteren dijken vanwege droogte
De droogtegevoelige dijken in ons gebied hebben te leiden onder de aanhoudende droogte. Daarom starten we 26 juni met het inspecteren van de meest gevoelige dijken.

15 juni 2023 - Aanvoer extra zoet water noodzakelijk
Met het aanbreken van het lekkere zomerweer, halverwege mei, kregen we direct te maken met extreem warm en droog weer. Daardoor kampen we nu met een flink neerslagtekort. Delfland voert daarom extra zoet water aan; dit is noodzakelijk om voldoende water in sloten te houden, de waterkwaliteit op peil te houden en om verzilting tegen te gaan.

6 juni 2023 - Water aanvoeren voor drooggevallen sloten
Door de warme temperaturen, verdamping van water en de wind van afgelopen week is het waterpeil in kleine slootjes snel gedaald. Enkele kleine slootjes zijn drooggevallen. Via zogenaamde waterinlaten kunnen we water vanuit de grotere vaarten naar de kleine sloten laten stromen. Enkele waterinlaten bleken verstopt. Onze gebiedsbeheerders zijn direct op de melding afgegaan om de verstopping te verhelpen. Lees verder in ons nieuwsbericht.

21 april 2023 - Zomerpeil ingesteld: verhoging waterpeil voor drogere perioden
Het waterpeil in het gebied van Delfland is geleidelijk opgehoogd. Deze week waren de laatste sloten en vaarten aan de beurt. Daarmee zorgen we voor meer water in de droge periodes. Lees verder in ons nieuwsbericht.

31 maart 2023 - Goede uitgangssituatie droogteseizoen 2023
De uitgangssituatie voor het droogteseizoen in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is goed. Dit is gunstig voor de scheepvaart, landbouw en natuur. Lees verder in ons nieuwsbericht.

Veelgestelde vragen over droogte
Ondanks het neerslagtekort kunnen we nu nog voldoende zoet water aanvoeren naar ons gebied. Er geldt nog geen sproeiverbod. Wel roepen we iedereen op zuinig en bewust om te gaan met water. Ook voor tuinbezitters geldt: gebruik bij voorkeur geen water uit kleine sloten om je tuin te besproeien. Dit om te voorkomen dat de sloot droogvalt.
Als je je planten buiten water geeft, doe het dan bij voorkeur in de avond. Dan neemt de plant het beter op en verdampt het water minder snel. Hergebruik hiervoor het liefst ander water, bijvoorbeeld het water waarin je groente.
Als je de planten in je tuin water geeft, doe het met dit droge, warme weer dan bij voorkeur in de avond. Dan neemt de plant het beter op en verdampt het water minder snel. Hergebruik hiervoor het liefst ander water, bijvoorbeeld het water waarin je groente wast. Ook voor tuinbezitters geldt: gebruik bij voorkeur geen water uit kleine sloten om je tuin te besproeien.
Delfland laat extra zoet water in vanuit het Brielse Meer en vanuit het gebied van Rijnland. Verder houdt Delfland de dijken en de waterkwaliteit in het gebied in de gaten.
Met zoet water bedoelen we: het oppervlaktewater in sloten, vaarten, meren en rivieren. Als er te weinig regen valt en het is langere tijd warm weer, kan er een tekort aan zoet water/oppervlaktewater ontstaan. Delfland kan voor nu zoet water inlaten, onder meer vanuit het Brielse Meer.
Er is nu sprake van een landelijk neerslagtekort: dan is de vraag naar zoet oppervlaktewater groter dan de hoeveelheid die er beschikbaar is. Er is dus een tekort aan zoet water in sloten, vaarten, meren en rivieren.
Omdat oppervlaktewater in onze regio de belangrijkste bron is voor drinkwater, kan het tekort aan zoet oppervlaktewater leiden tot een tekort aan drinkwater. Dat is nu niet het geval maar het is toch goed om ook bewust/zuinig met drinkwater om te gaan. Voor tips kun je terecht op de websites van de drinkwaterbedrijven in ons gebied: Dunea en Evides.