Delfland bereidt zich voor op droge tijden

11 april 2024

Ieder jaar start in april het droogteseizoen. Dan gaan de temperaturen omhoog waardoor water sneller verdampt, bomen en planten sneller groeien en de vraag naar water toeneemt. De natte periode die achter ons ligt, wekt de indruk dat we ons over een droogte nog geen zorgen hoeven te maken. Toch bereidt Delfland zich nu al voor, want het weer kan zomaar omslaan.

Afgelopen herfst en winter hebben we heel veel regen gehad. Volgens het KNMI was het zelfs het natste halfjaar ooit sinds het begin van de metingen in 1906. Dat maakt dat we een goede uitgangsituatie hebben voor het komende droogteseizoen.

Van kletsnat naar kurkdroog

Toch kan die situatie snel omslaan naar een watertekort. “We bereiden ons al in een vroeg stadium voor”, vertelt Hoogheemraad Manita Koop. “We hebben bijvoorbeeld vorige maand de ruim vier kilometer lange pijpleiding naar het Brielse Meer geïnspecteerd en schoongemaakt. Dit is onze belangrijkste zoetwateraanvoer. Als er sprake is van een watertekort kunnen we schoon, zoet water onder de Nieuwe Waterweg door het gebied in pompen.” Op dit moment valt er nog genoeg regen en voeren we geen water aan uit het Brielse Meer.

Water opvangen en vasthouden

De uitdagingen voor waterbeheer worden steeds groter. Natte of juist hele droge periodes komen steeds vaker voor. We zoeken continu naar verstandige en innovatieve oplossingen om water op te vangen en vast te houden. Maar Delfland kan dit niet alleen. Daarom is het belangrijk om met andere partijen zoals gemeenten, ondernemers en inwoners op zoek te gaan naar manieren om droogte het hoofd te bieden. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we ook in de toekomst in ons gebied kunnen blijven wonen en werken.


Gemaal Westland

Hier komt het schone, zoete water uit het Brielse Meer ons gebied binnen. Van daaruit kunnen we het naar sloten en vaarten in ons gebied pompen.

Verder lezen?

In het artikel “Wateroverlast en tóch droogte: hoe zit dat?” vertelt adviseur Waterhuishouding Martijn Heinhuis over te veel en te weinig water.