Ook deze week inspecteert Delfland dijken die last hebben van droogte

10 juli 2023

Delfland is onlangs gestart met het inspecteren van dijken die door de droogte minder stabiel kunnen worden. Ook deze week doen we dit. Er is dan lokaal wel wat regen gevallen maar soms is een (veen)dijk zó droog, dat het regenwater niet wordt opgenomen.

Kwetsbare dijken controleren

Inspecteurs van Delfland lopen deze periode met name de dijken na, die voor een deel uit veen bestaan. Want juist die dijken hebben last van droogte. Door de structuur droogt veen sneller uit dan klei of gewone grond. Doordat het veen uitdroogt, verliest de dijk gewicht en zo wordt de dijk dus minder stevig. Als de dijk te droog wordt, kan deze het regenwater niet opnemen.

Wat kan er misgaan?

Als wij dijken niet controleren en repareren en de droogte maar aanhoudt, kan het gebeuren dat de dijk instabiel wordt en zelfs doorbreekt of afschuift (zoals in Wilnis gebeurde, begin van deze eeuw). Het water uit heel het hogere stelsel van vaarten stroomt dan het gebied in en daardoor komen delen van ons gebied onder water te staan. Vanzelfsprekend doet Delfland er alles aan om dit te voorkomen.

Scheuren opvullen met klei

Deze week controleren we dijken in Westland, Midden-Delfland, Maassluis, Rotterdam en Berkel en Rodenrijs. Zo merken we eventuele scheuren in een vroeg stadium op en houden we die de komende periode extra in de gaten. Als het nodig is, vullen we de scheuren op met klei.

Meer over droogte in Delfland