Bouwen op de kade


Kades inspecteren is vooral goed kijken. Dat kan alleen als het gras kort is en er niets in de weg staat. Daarom zijn er speciale regels voor bouwen op en rondom een kade.

huizen op kade

Regels voor bouwen op een kade

Het onderhouden van kades gaat gemakkelijker als de kade leeg is. Op de plek waar een tuinhuisje staat of een vlonder ligt, kunnen we de kade niet repareren. Er mag dus niet zomaar iets worden gebouwd op een kade. Wat wel en niet mag hebben we vastgelegd in onze regels.

Het gevaar van bomen planten

Vaak planten mensen boompjes in hun tuin van 1,5 tot 3 meter hoog. Na een paar jaar kan die boom boven het dak uitsteken. Hoe groter de boom en de kruin van de boom, hoe meer water deze nodig heeft. Via de wortels haalt de boom vocht uit de bodem. Vooral als het weinig regent, kan de grond rond de boom droog zijn en zelfs krimpen. Hierdoor kunnen scheuren en verzakkingen in de kade ontstaan. Allemaal redenen waarom bomen, struiken en bebouwing als vlonders, tuinhuisjes op een dijk niet mogen.

Bouwen in de buurt van de kade

Heb je plannen voor het planten van bomen of bebouwing in de buurt van de kade, neem dan contact met ons op. Wij kunnen op basis van de regels helpen met wat er mag en onder welke voorwaarden.