Floor

“Ik wil dat mijn zoon ook nog van de omgeving kan genieten” Floor Koornneef

Open veenweiden zijn kenmerkend voor een deel van het werkgebied van het Hoogheemraadschap van Delfland. Het zijn hele oude polders die laag liggen en hoge kades hebben. Ook hebben zij een bijzonder patroon aan sloten.

Het zijn prachtige landschappen waarvan we genieten tijdens een wandel- of fietstocht. Maar wist u dat we dan al een stuk lager fietsen of wandelen dan eeuwen geleden? Het gebied heeft namelijk te maken met daling van de bodem. Dit is deels een natuurlijk proces. Maar menselijk ingrijpen heeft het versterkt, bijvoorbeeld door meer water uit de polder te pompen.

Op de veenweiden grazen koeien, die zijn belangrijk voor ons voedsel. Ook is het een belangrijke plek voor weidevogels. Hier brengen zij hun kuikens groot. Als het land te droog is, kunnen ze met hun snavels geen voedsel meer uit de grond halen. Maar als het land te nat is, dan zakken de tractoren weg in het weiland. Het waterpeil, de hoogte of laagte van het water, is daarom belangrijk. Vooral omdat steeds meer weidevogels verdwijnen.