Mogelijk blauwalg in Delftse Hout

5 augustus 2020

Wij krijgen meldingen van blauwalg in Delftse Hout. Wij laten het water vandaag met spoed bemonsteren om vast te stellen hoe hoog de concentraties zijn.

Tot die tijd is het verstandig om waakzaam te zijn: ga niet in het water waar je drijflagen ziet. Zorg dat je geen water binnenkrijgt en spoel je na een zwembeurt heel goed af. Kwetsbare mensen, kleine kinderen en ouderen kunnen beter helemaal niet gaan zwemmen in Delftse Hout tot wij meer weten.

Delftse Hout werd in de zomer altijd al vroeg geplaagd door blauwalg. Daarom hebben wij er in 2018 extra waternatuur aangelegd en in 2019 de doorstroming verbeterd en de zijarmen gebaggerd. De nieuwe waternatuur bestaat uit natuurvriendelijke oevers en drijvend groen. Dat nieuwe groen gebruikt veel voedingsstoffen waardoor er minder overblijft voor de blauwalg en blauwalg houdt niet van beweging in het water.

De maatregelen hebben als effect dat de blauwalg dit jaar ongeveer drie weken later de kop opsteekt dan voorheen. Als de nieuwe natuur zich helemaal heeft ontwikkeld, komen daar hopelijk nog veel weken bij.

De resultaten van de bemonstering zijn er vrijdag. Het bijbehorende advies is dan ook terug te vinden op www.zwemwater.nl

Lees hier meer over blauwalg en zwemwater


Blauwalg Delftse Hout