10 doe-tips voor de Week van Ons Water


Van maandag 1 t/m zondag 14 mei kun je allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten doen tijdens de nationale Week van Ons Water. Van een bezoek aan een waterspeeltuin, molen of museum tot aan een heerlijke documentaire voor thuis op de bank. De Week van Ons Water is voor jong en oud.

Wist je dat je per dag per persoon ongeveer 129 liter water door het riool spoelt? Al dat water moet eerst gezuiverd worden, voordat het weer schoon onze natuur in kan. En het regenwater dat valt met een flinke bui? Waar moet dat heen als we ons hele gebied volbouwen en dichttegelen?

Waterbeheer is een complex en van levensbelang voor ons gebied, dat voor meer dan de helft onder zeeniveau ligt. Maar niet alleen het zorgen voor droge voeten, ook de kwaliteit van ons water en de hoeveelheid zijn van belang. Te veel water tijdens een natte herfst zorgt voor wateroverlast, maar te weinig water tijdens een droge zomer is weer schadelijk voor onze natuur.

Zonder dat je het weet, kom je het resultaat van waterbeheer overal om je heen tegen. Tijdens de Week van Ons Water kun je een kijkje achter de schermen nemen. Organisaties die iedere dag weer werken aan en met water, nemen je mee en vertellen je er alles over. Leer bijvoorbeeld hoe jij zelf het water in je tuin kunt beheren tijdens natte en droge perioden. Of ontdek hoe je de planten en dieren om je heen een handje kunt helpen om te overleven in ons dichtbebouwde gebied.

Dus, dompel je onder in de wonderlijke wereld van ons water en laat je inspireren door allerlei leuke activiteiten voor jong en oud. We hebben 10 tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Maak je eigen tuin watervriendelijk

Hoe maak je je tuin klaar voor perioden van hevige regen maar ook voor extreme droogte, zodat je ervan kunt blijven genieten zonder dat je waterrekening te veel oploopt?

Op dinsdagavond 9 mei vertellen hydrologen Timo en Jesse van Klimaatkrachtig Delfland en Stichting Steenbreek Rijswijk hoe je water kunt opvangen in je tuin, zodat je plantjes er na een droge zomer nog steeds mooi bijstaan.

Deze avond in het NME-centrum De Natuurtuin in Rijswijk wordt georganiseerd door Steenbreek Rijswijk in samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland.

  • Datum: 9 mei
  • Tijd: 19:30 – 21:00
  • Locatie: Hazepad 5 in Rijswijk (De Natuurtuin)
  • Deelname: gratis! Meld je wel vooraf aan via steenbreek.rijswijk@gmail.com

Tip 2: Winnen op de Watermarkt bij Groenrijk 't Haantje

Kom op 6 mei van 10.00 tot 15.00 uur naar de Watermarkt bij Tuincentrum Groenrijk ’t Haantje in Rijswijk. Op deze pop-up markt kun je die dag van alles doen. Bijvoorbeeld naar de presentatie ‘Elke tuin verdient een boom!’. Daarin geeft Stichting Steenbreek tips over kleine bomen voor kleine tuinen.

Steek je liever je handen uit de mouwen? Doe dan mee aan een wedstrijdje ‘Regenton aankoppelen’. Ga de strijd aan met een je metgezel of andere bezoeker van de Watermarkt. De snelste van de 2 wint een plantenvoucher en de snelste van de dag, wint een regenton.

Waarom het belangrijk is om je tuin of straat groener te maken, wat de voordelen zijn van een regenton, winacties en meer, je ontdekt het allemaal op deze Watermarkt.

  • Toegang: gratis
  • Locatie: Laan van ’t Haantje 22 Rijswijk
  • Datum: 6 mei 2023
  • Tijd: 10.00 – 15.00 uur

Tip 3: Versla de Waterwolf in Madurodam

Kun jij Nederland beschermen tegen een overstroming? In Madurodam bedien je onze grootste deltawerken, zoals de Oosterscheldekering. Zorgen voor droge voeten is één van de belangrijkste taken van een waterschap. Neem jij het voor een keertje over?

Wist je dat Madurodam ook een attractie heeft genaamd Waterwolf? Zet de grote stoommachine in het gemaal in gang en help mee om het immense Haarlemmermeer droog te leggen.

Meer informatie, tickets en openingstijden.

Tip 4: Workshop ‘Water in je tuin’

Tuineigenaren met en zonder groene vingers kunnen zaterdag 13 mei ontdekken hoe zij het klimaat een handje kunnen helpen, én tegelijkertijd hun tuin een make-over kunnen geven. Wil jij een groene en watervriendelijke tuin? Kom dan op zaterdag 13 mei naar het Groene Klimaatplein in één van de drie tuincentra in het Westland. De workshop duurt ongeveer 20 minuten en is gratis bij te wonen. Aanmelden is niet nodig, maar zorg dat je op tijd bent om niets te missen.

  • Deelname: gratis
  • Datum: zaterdag 13 mei
  • Locaties en tijden: 
    • 11.00 uur: Intratuin ’s-Gravenzande
    • 13.00 uur: De Carlton ‘s-Gravenzande
    • 15.00 uur: Boers B.V. Maasdijk

Tip 5: Avondje bankhangen met ‘Nederland waterland’

Komt het met bakken uit de hemel? Blijf dan lekker binnen en ontdek de de wereld van ons water vanaf je luie stoel. In de aflevering ‘Nederland waterland’ zie je hoe wij in Nederland ervoor zorgen dat al dat regenwater op de juiste plek terecht komt.

Deze aflevering is onderdeel van de documentaireserie ‘Ruimteschip Aarde’. In deze serie zoomt astronaut André Kuipers uit en bekijkt hij Nederland vanuit de ruimte. Zo laat hij je zien dat alles, en vooral ons water, met elkaar in verbinding staat. En hoe belangrijk schoon en voldoende water is voor al het leven op aarde.

Je kunt de aflevering hier gratis terugkijken.

Tip 6: Toe aan je eigen talkshow? Bezoek de Klimaatstudio in het Museon- Omniversum!

In de Klimaatstudio van het Museon Omniversum maak jij zelf een tv-uitzending over het klimaat. Bespreek je het steeds warmere en nattere Nederland, het gebrek aan ruimte voor water en de oplossingen van waterschappen? Of gaat jouw uitzending over Kenia en de langdurige droogte?

Via filmpjes van klimaatreporters, interviews en wetenschappelijke grafieken en animaties maak jij jouw eigen tv-programma én leer je over water en klimaat.

Meer informatie, tickets en openingstijden

Tip 8: Vergroen je tuin of gevel tijdens het NK tegelwippen

Van 21 maart t/m 31 oktober vindt in heel Nederland het NK-tegelwippen plaats. Je kunt jouw gemeente helpen om de winst te behalen door de tegels van je voor-, achter- of geveltuin te wippen en in te leveren. Dat maakt het niet alleen een stuk gezelliger rondom je huis, je maakt jouw omgeving er ook klimaatbestendiger mee. Door verharding zoals tegels te vervangen voor gras, bloembedden of bomen, ondersteun je de biodiversiteit en blijft jouw tuin koeler op warme dagen.

Heel Holland wipt! Doe jij ook mee?

Kijk hier voor meer informatie en een inleverpunt bij jou in de buurt.

Tip 7: Hou jij het droog tijdens een overstroming? Ontdek het in het Keringhuis!

Wist je dat bijna een derde van Nederland zich onder het zeeniveau bevindt? Vast wel. Maar wist je ook dat onze Maeslandkering een vloedgolf van wel 5 meter boven NAP aankan? Zonder dat soort deltawerken houden wij het in de Randstad echt niet droog. Eén deur van de Maeslandkering is wel 210 meter lang en 22 meter hoog. Geen enkele waterkering ter wereld heeft grotere beweegbare onderdelen.

In het Keringhuis kom je hier nog veel meer over te weten. Bijvoorbeeld hoe wij het risico durven te nemen om zo dicht bij de zee te wonen, terwijl die ons zonder onze deltawerken zo overspoeld.

Tijdens de interactieve rondleiding krijg je uitleg over ons waterland, breng je een bezoek aan de reusachtige Maeslantkering en ga je zelf aan de slag met de opvang van water in de Tuin van het Keringhuis.

Meer informatie, tickets en openingstijden

Tip 9: Waterpret in een speeltuin bij jou in de buurt

Slootjespringen, bruggen bouwen, op het trekvlot en nog veel meer. In het gebied van Delfland vind je veel natuur- en waterspeeltuinen waar kinderen op avontuur kunnen. Bijvoorbeeld de Delftse waterspeeltuin BuytenDelft, Speelpolder Het Wijland in Schiedam of het Klauterwoud in de Broekpolder.

Kijk hier voor een waterspeeltuin bij jou in de buurt.

Tip 10: Nationale Molen- en Gemalendag

In het laatste weekend van de Week van Ons Water is de Nationale Molen- en Gemalendag. Met onze molens en gemalen zorgen we voor droge voeten en sturen we het water door heel ons gebied. Op zaterdag 13 mei kun je in Delfland een kijkje achter de schermen nemen. De Groeneveldse Molen, Schaapweimolen en Nieuwlandse Molen openen hun deuren speciaal voor jou. Een molenaar neemt je mee de molen in en laat je zien hoe die precies werkt. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie.

De Groeneveldse Molen vind je aan de Woudseweg in Schipluiden. Voor de Schaapweimolen ben je op de Molenwetering in Rijswijk aan het juiste adres. En de Nieuwlandse Molen staat in Hoek van Holland aan het gelijknamige Nieuwlandse Molenpad.