Delfland 735 jaar


In 2024 bestaat het Hoogheemraadschap van Delfland 735 jaar. Om dat te vieren, organiseren we het hele jaar door activiteiten. En we vertellen het verhaal van ons waterschap, dat door de eeuwen heen steeds veranderde zodat het kon blijven doen waar het al sinds 1289 goed in is: zorgen voor veilige en stevige dijken en voor voldoende en schoon water.

Aanmelden voor Wij & Water

Delfland is jarig en nodigt jou uit in de Week van ons Water! Voor de lezing over onze geschiedenis door een van onze bestuurders, de rondleiding met de tentoonstelling Wij & Water en voor de leuke, leerzame WoW-challenge voor jongeren tussen de 10-16 jaar!

  • Dinsdag 22 oktober, lezing door Peter Ouwendijk + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur
  • Woensdag 23 oktober, WOW-challenge, start 15.00 uur
  • Donderdag 24 oktober, lezing door Piet-Hein Daverveldt + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur
  • Dinsdag 29 oktober, lezing door Stijn van Boxmeer + aansluitend rondleiding, start 10.00 uur
  • Donderdag 31 oktober, lezing door Robert Tieman + aansluitend rondleiding, start 14.00 uur

Lezingen en rondleidingen worden gehouden op het Gemeenlandshuis van Delfland, Phoenixstraat 32 in Delft.

Je kunt je hieronder snel en gemakkelijk aanmelden met het digitale formulier. Lukt dat niet? Stuur dan een e-mail naar communicatie@hhdelfland.nl en laat weten voor welk onderdeel je je aanmeldt.

Steeds veranderen om altijd hetzelfde te kunnen blijven doen

Eeuw tot Eeuw | De geschiedenis van Delfland

Hoe schep je in een veengebied zonder zeewering en waterkering de voorwaarden waardoor een regio kan ontstaan waar 1,25 miljoen inwoners veilig kunnen wonen, werken en recreëren achter duinen en dijken? Hoe zorg je ervoor dat het water in die omgeving schoon blijft en bewoners geen natte voeten krijgen? En hoe bereid je het gebied dat je beheert voor op de gevolgen van klimaatverandering?

Door van eeuw tot eeuw in te blijven spelen op veranderingen in ons gebied, op nieuwe technische mogelijkheden, op belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen. Een verhaal over de geschiedenis van Delfland, in delen. Over het belang van samenwerken, de uitvinding van poldermolens en de ontwikkeling van duinbeheer.

Monumentenkaart | Het cultuurhistorisch vastgoed van Delfland

Zorgen voor voldoende water in ons gebied. Niet te veel, maar ook niet te weinig. Daar werken we bij Delfland al eeuwenlang aan. Regent het te veel? Dan pompen we het overtollige water via sloten en vaarten naar waterbergingsgebieden. En is het te droog? Dan laten we extra water ons gebied instromen. Vroeger beheerden we het waterpeil in ons gebied met poldermolens, tegenwoordig hebben we daar gemalen voor. Onze oudste molens, gemalen en gebouwen noemen we ‘monumenten’: een aantal zijn zelfs echte Rijks- of gemeentemonumenten. Op onze Monumentenkaart, ontdek je waar je ze in ons gebied kunt vinden.

Start Jubileumjaar

In 2024 vieren we dat Delfland 735 jaar bestaat.

  • Maandag 1 januari t/m dinsdag 31 december

Officiële verjaardag

Vandaag vieren we dat Delfland echt 735 jaar oud is!

  • Zondag 8 september

Open Monumentendag

Neem deel aan een rondleiding door het Gemeenlandshuis!

  • Zaterdag 14 en zondag 15 september