5 tips voor een watervriendelijke tuin
Wil je meer 'leven' in je tuin? Met deze tips krijg je een levendige en watervriendelijke tuin die goed te onderhouden is. Wat betreft het water mag de tuin niet te nat zijn, maar ook niet te droog. Waar haal je het water vandaan en wat doe je met overtollig (regen)water?
1. Gebruik waterdoorlatende terrassen
Een tuin wordt vaak gezien als het verlengstuk van de woonkamer. Veel mensen willen daarom graag een terras. Kies voor waterdoorlatende verharding, zoals klinkers met openingen, waardoor regenwater de grond in kan. De open voegen kun je opvullen met gras, grind of schelpen.
2. Planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
Beplanting zorgt voor een verkoelend effect in de zomer, minder kans op plassen in je tuin, grotere biodiversiteit en betere luchtkwaliteit dan een verharde tuin. Kijk bij het kiezen van de plantensoorten goed naar de eigenschappen van de tuin. Veel tuinen zijn volledig verhard omdat gedacht wordt dat dit minder onderhoud nodig heeft. Dat is niet helemaal waar: tegels moeten worden schoongemaakt.
3. Sluit een regenton aan
De regenton is de meest eenvoudige manier om van het gratis regenwater gebruik te maken. Het installeren is vrij eenvoudig: zaag de regenpijp af en sluit de regenton aan. Regentonnen zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. Zorg dat het te veel aan regenwater via een putje of watergoot in de grond kan infiltreren.
4. Kies een groene erfafscheiding
Gebruik in plaats van houten schuttingen hagen en struiken als erfafscheiding. Deze dragen bij aan een koelere omgeving, doordat de bladeren water verdampen. Ook bieden ze een schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten.
5. Doe het samen met je buren
Neem maatregelen om je tuin watervriendelijk en levendig te maken samen met je buren. Zo bespaar je kosten voor de aanleg en het onderhoud. En bovendien help je samen mee de buurt klimaatbestendig en leefbaar te maken!
Wil je meer tips voor je tuin?