Zelf aan de slag met regenwater


Samen zorgen we dat je zonder veel overlast van regenwater kan wonen in een stad of dorp. Wat kun je zelf doen aan het opvangen en vasthouden van regenwater? Bekijk onze adviezen voor je eigen woning.

Vijver in grote groene tuin

In en om het eigen huis

Goed omgaan met regenwater kan onder- en bovengronds, in voor en achtertuin en zelfs op het dak. Een regenton in de tuin helpt een klein beetje, als iedereen in de wijk een regenton plaatst ontlast je het riool en dat vermindert de kans op wateroverlast. Een groen dak houdt water vast en isoleert het dak zodat je in de zomer minder last hebt van warmte en in de winter minder last van kou.

Water in de straat

Bij het zoeken naar oplossingen voor het klimaatbestendig maken van je woonomgeving gaat het niet om ingrijpende maatregelen. Probeer kansen en wensen van andere bewoners uit de straat te koppelen. Juist de straat biedt veel mogelijkheden. Op het gezamenlijk terrein van een Vereniging van Eigenaren, of op daken van schuurtjes van alle buren in de straat. De straat van de toekomst biedt kansen op vier thema’s:

  • stad als spons
  • groen als meerwaarde
  • efficiënte stromen
  • een sociaal en flexibel leefklimaat.

Kijk voor de tips en toelichting op destraaD.nl.

Water in de tuin

Heb je plannen om iets aan je tuin te veranderen of te verbouwen? Maak dan van de gelegenheid gebruik om het (regen)water te benutten. Vang regenwater op in vijvers of regentonnen. En hergebruik het voor het watergeven van de planten. Een goede verhouding van de tuin is 40% bestrating en 60% planten. Er is allerlei waterdoorlatende of water-afstromende bestrating beschikbaar. Ook zijn er planten die water beter vasthouden. Dit zijn enkele eenvoudige voorbeelden om de tuin klimaatbestendig te maken.

Op de website van de stichting Rioned lees je hoe makkelijk het is om water in de tuin te gebruiken of hoe je een watertuin ontwerpt en aanlegt.

Tuinman Rob Verlinden geeft in zijn tuinprogramma’s vaak tips en praktische voorbeelden van watervriendelijke tuinen. Voor je zelf aan de slag gaat, bekijk zijn filmpje eens en doe inspiratie op.

Niet te veel bestrating

Lekker barbecueën, loungen en ontspannen doe je natuurlijk graag op een mooi, betegeld terras. Maar zo’n terras heeft ook nadelen. Er kan minder regenwater in de grond zakken waardoor er bij een heftige regenbui wateroverlast kan ontstaan. Ook wordt de grond in je tuin minder vochtig en daarmee minder aantrekkelijk voor wormen en kevers – dieren waar vogels weer op afkomen. Toch bestraten? Kies dan voor waterdoorlatende bestrating die het regenwater vasthoudt en ervoor zorgt dat het langzaam wegzakt in de bodem. Het leggen van klinkers of grind kan ook. Leg je tuin zo aan, dat bij flinke regen het water naar je planten of gazon stroomt.

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, geschikt voor kinderen of een vlindertuin? HuisjeboompjeBeestje biedt leuke en praktische tips en voorbeelden voor een groente tuin.

Moeder en kind zetten planten in betegelde tuin

Sluit een regenton aan

Met een regenton kun je water in natte perioden opvangen en op warme en droge dagen gebruiken om je tuin mee te sproeien. Regenwater is zelfs beter voor de planten omdat het nauwelijks kalk bevat. Bovendien help je door het regenwater op te vangen mee overstromende riolen en natte kelders te voorkomen. Belangrijk is dat de regenton altijd een overloop moet hebben want na een hevig regenbui zit hij vol. Liefst een overloop die de tuin in gaat (bijvoorbeeld met een open goot).

Vang water op met een vijver

Voor een beetje leven in de brouwerij is een vijver in je tuin een goede oplossing. Bovendien werkt een vijver als extra wateropvang - niet gek in deze tijden waarin het vaker en harder regent in Nederland.

Maak je de vijver schoon gooi het afval in de GFT-bak en niet in bijvoorbeeld een naburige sloot. In de sloot blijven ze doorgroeien waardoor de af- en aanvoer van water wordt belemmerd. Ook verdringen ze de waterplanten die er van oorsprong leven.

Groen op het dak

Groene daken dragen bij aan een duurzame en gezonde leefomgeving. Ze vangen regenwater op en voeren het vertraagd af. Hierdoor wordt het riool minder belast als het hard regent. Een beplant dak isoleert het pand eronder. Daardoor blijft het vooral in de zomer koeler in huis. Ook stralen groene daken bij hogere temperaturen minder warmte uit waardoor het ook een goede invloed heeft op de omgevingstemperatuur. Groene daken nemen stofdeeltjes op uit de atmosfeer en vormen zo een buffer tegen luchtvervuiling. Daarmee leveren groene daken een bijdrage aan de vermindering van CO2-uitstoot. En natuurlijk word je wijk groener, waardoor er meer kans komt voor dieren en andere planten en de leefbaarheid verbetert.

De gemeenten Rotterdam en Den Haag bieden subsidie voor de aanleg van een groendak.

Vrouw loopt over dak bekleed met mos en andere natuur


Zelf maatregelen nemen voor het klimaat?

Vraag een bijdrage aan uit de Stimuleringsregeling Klimaatadapatie van Delfland.

Overstroomt jouw woning?

Check hoe hoog het water op jouw adres kan komen.