Moeilijke woorden over klimaat


Woorden als ‘klimaatadaptatie’, ‘sedumdak’ en ‘infiltratie' zijn lastige woorden over het klimaat. Veel mensen begrijpen die moeilijke klimaatwoorden niet. Maar we willen dat iedereen zich voorbereid op een extremer klimaat in huis en tuin. Daarom is het belangrijk om duidelijke taal te gebruiken. Bekijk de lijst met moeilijke klimaatwoorden en doe de quiz.

Klimaat in duidelijke taal

We merken allemaal dat het weer extremer wordt. Langdurige droogte en hevige hoosbuien komen steeds vaker voor. We proberen wateroverlast zoveel mogelijk te verminderen en tegelijk een prettige leefomgeving te houden. Dat doen we door in huis en tuin slimme aanpassingen te doen. Door meer in duidelijke taal te spreken, wordt het makkelijker om zelf en samen aan de slag te gaan.

Man kijkt peinzend naar de brief op zijn bureau

Lijst van moeilijke woorden

We hebben een lijst gemaakt met moeilijke klimaatwoorden. Die hebben we vertaald naar makkelijke woorden. Tijdens het vertalen kwamen we tot leuke, grappige maar vooral logische manieren om een moeilijk klimaatwoord anders te zeggen. Met de Delfland Klimaatquiz dagen we je uit om moeilijke woorden anders te zeggen!

Delfland Klimaatquiz

De Delfland Klimaatquiz bestaat uit moeilijke klimaatwoorden, met 3 mogelijke betekenissen van een woord. Welke is juist? Vind je klimaatwoorden ook wel eens lastig? Of weet je heel goed wat een 'wadi' is? Doe de test hieronder en bekijk of je alle vragen weet!

Doe de quiz

  • Scroll naar beneden en beantwoord de drie vragen. Klik daarna op 'Gereed' en je ziet direct je score.
  • Heb je alle vragen goed? Mooi! Jij bent goed op de hoogte en weet wat je in je omgeving kan doen om klimaatbestendig te zijn.
  • Ken je nog niet alle klimaatwoorden? Geen nood. Bekijk de woordenlijst met betekenissen (pdf, 121 kB)
  • Zelf een woord aan toe te voegen? Meld dan moeilijke klimaatwoorden aan via de knop onderaan de pagina en maak kans op een exemplaar van de Delfland Klimaatquiz!

Makers van de Klimaatquiz

Samen met Stichting Lezen & SchrijvenTwynstraGudde/Social Design en Atelier Yuri Veerman hebben we de moeilijkste klimaatwoorden vertaald. Deze woorden hoor of lees je wel eens in het nieuws, bij een tuincentrum of waterschap. De woordenlijst begon met 28 klimaatwoorden, maar er zijn veel meer moeilijke klimaatwoorden die we anders kunnen zeggen. Kan jij andere woorden gebruiken om hetzelfde te zeggen? Meld dan een een nieuw moeilijk klimaatwoord aan.

Meld een klimaatwoord

De Delfland Klimaatquiz is gemaakt in opdracht van Delfland en in samenwerking met:

Logo's partners in klimaatadaptatie


Aanpassen naar een ander klimaat

Bekijk de tips over wat je zelf kunt doen.

Meld een moeilijk klimaatwoord

Voeg moeilijke klimaatwoorden toe en maak kans op een exemplaar van de Delfland Klimaatquiz.

Hoe zorgen we voor duidelijke taal?

Bekijk de schrijftips en links om mee aan de slag te gaan.