Verantwoordelijk voor grondwater


Heb je overlast van een te hoge of te lage grondwaterstand? Heb je water in de kruipruimte of kelder, optrekkend vocht in de muren of een drassige tuin? Of juist last van problemen met de fundering van je huis? We leggen uit bij wie je terecht kunt met je vraag of klacht.

tuinen aan het water

Problemen met grondwater

Last hebben van grondwater is heel vervelend. Wie moet de problemen oplossen?

De eigenaar

Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor je eigen perceel en alles wat erop gebouwd is. Als eigenaar moet je bijvoorbeeld zelf voor zorgen dat een te veel aan grondwater afgevoerd wordt en dat je kelder waterdicht is (net als je dak). Met vragen en klachten kun je terecht bij je gemeente.

De gemeente

De gemeente kan langdurige grondwaterproblemen in de openbare ruimte aanpakken. Maar zij hebben hiervoor weinig tijd en geld, want de gemeente is niet aansprakelijk voor grondwaterproblemen.

Het grondwaterloket

De gemeente zorgt ervoor dat je als burger één aanspreekpunt hebt voor vragen en klachten over grondwater. Dat is het grondwaterloket. Zij hebben actuele gegevens over het grondwater en onderzoeken je klacht. Delfland denkt met de gemeente mee.

Bekijk het aanspreekpunt per gemeente:

Het waterschap

Het waterschap denkt achter de schermen van het grondwaterloket met de gemeenten mee over de oorzaken van overlast en wat je tegen die overlast kunt doen. Daarnaast regelt Delfland de peilen in het oppervlaktewater.

Infographic Samenwerking Grondwater (pdf, 97 kB)