Rob Ammerlaan over afsluiten van grachten bij regen


Rob Ammerlaan, senior beleidsadviseur bij het Hoogheemraadschap van Delfland, vertelt over het afsluiten van de grachten bij harde regen.

Grachten kunnen overstromen

"Bij de mensen die wonen aan het Rietveld en in de Vlamingstraat in Delft stond het water vroeger wel eens tot aan de deur. Als het water ver over de rand van de gracht heen kwam. Dit was een gevolg van snel stijgend water in de kanalen De Schie en de Vliet."

Man staat bij stuw op een gracht in een stadscentrum

Te veel regen

"De bodem daalt en de kans op een flinke bui neemt toe. Dan regent het soms harder dan je hebben kan. Onze gemalen kunnen het water dan niet op tijd wegpompen. En het water in de Delftse grachten steeg gewoon mee."

Binnenstad drooghouden

"De kanalen kunnen wel wat hebben. De grachten niet. Als we een fikse bui verwachten, sluiten we met acht stuwen de grachten af. Het water in de grachten stijgt dan niet mee met het water in de kanalen. Zo veranderen we de Delftse binnenstad in een moderne polder. Het waterpeil gaat dan met gemiddeld 17 centimeter omlaag. Het water stroomt dan richting het gemaal. Zo houden we de binnenstad droog."