Groen licht voor Delfland

5 maart 2021

Afgelopen week zijn op het dak van het Gemeenlandshuis aan de Phoenixstraat zonnepanelen geplaatst. Samen leveren deze 24.000kWh per jaar op en dat is voldoende om de verlichting in het hoofdkantoor van het Hoogheemraadschap van Delfland klimaatneutraal te laten branden. De zonnepanelen brengen de CO2-uitstoot van Delfland verder omlaag met 9 ton per jaar.

Hoogheemraad Ruud Egas: ”Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal. Daaraan werken wij op veel manieren. Door zuinig om te springen met energie en grondstoffen, door op onze zuiveringen groen gas te maken, duurzaam in te kopen en door zoveel mogelijk circulair te werken.

Ook kijken wij waar ruimte is voor wind- en zonne-energie. Dan kun je denken aan onze gemalen, de terreinen rond onze zuiveringen en dus ook aan ons hoofdkantoor. Bij afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Harnaschpolder in Den Hoorn gaan we bijvoorbeeld meer dan 1000 zonnepanelen plaatsen op 1,5 hectare. Zo dragen wij bij aan de energietransitie van de regio.”

Delfland heeft een bijzonder hoofdkantoor. Hart van het gebouw is het oudste stenen woonhuis van Delft, dat in 1505 werd gebouwd voor Jan de Huyter. Later was het eigendom van graaf van Hohenlohe die getrouwd was met Maria van Nassau, een dochter van Willem van Oranje. Sinds 1645 is het Hoogheemraadschap van Delfland er gevestigd.

Naarmate het beheergebied en de taken van het waterschap groeiden, heeft Delfland buurpanden bijgekocht. In 2016 zijn die verbouwd, zodat het hoofdkantoor weer voldoet aan de eisen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Modern en monumentaal huizen er dus onder een dak. Dat past goed bij Delfland waar een rijke historie en traditie van meer dan 700 jaar hand in hand gaan met modern en innovatief waterbeheer.

Ruud Egas: “En nu liggen er dus zelfs zonnepanelen op dat bijzondere pand. Uit het zicht uiteraard. Dat is toch mooi.”


Zonnepanelen worden geplaatst op het Gemeenlandshuis