Jeugddijkgraaf Jiska Taal opgevolgd door tweetal

1 juli 2020

Gisteren heeft Jiska Taal de functie van nationale jeugddijkgraaf overgedragen aan Judith Meurs en Mick de Kruijff. Het duo neemt het stokje over van Jiska Taal. Het afgelopen jaar was zij voorzitter van het landelijk jeugdwaterschapsbestuur namens Delfland. Judith Meurs en Mick de Kruijff vertegenwoordigden de afgelopen twee jaar waterschap Hollandse Delta als jeugdbestuurders.

Voor de laatste keer had Jiska de ambtsketen om. Na het benoemen van haar opvolgers droeg ze de functie van landelijk jeugddijkgraaf en de ambtsketen over aan haar opvolgers. ‘Na een mooi maar raar jaar heb ik vandaag het ambt van Nationaal Jeugddijkgraaf overgedragen aan Judith Meurs en Mick de Kruijf. De overdrachtsceremonie was mooi, klein en coronaproof. Ik wens Judith en Mick veel succes en vooral veel plezier’, zo schrijft Jiska Taal op haar LinkedIn pagina over de overdracht die gisteren plaatsvond bij waterschap Hollandse Delta.

Judith en Mick zijn het eerste duo dat benoemd is als jeugddijkgraaf.  ‘Met z’n tweeën kunnen wij meer werk verzetten. Iets dat meer dan de moeite waard is, gegeven de huidige klimaatveranderingen.’ Judith: “Door de coronamaatregelen kunnen de andere jeugdbestuurders hier niet bij zijn. Via deze weg willen wij ze toch bedanken, zij hebben immers voor ons gekozen.

Klimaat

De nieuwe jeugddijkgraven willen tijdens hun bestuursperiode andere jongerenorganisaties betrekken bij klimaatadaptatie en de waterschappen. Mick: ‘Via onder andere de Youth for Climate Adaptation Summit willen wij klimaatadaptatie en water op de kaart zetten bij de jeugd.’

Jeugdbestuurder bij Delfland

Jiska is sinds 2018 jeugdbestuurder bij het hoogheemraadschap van Delfland. Na de zomer gaat zij op zoek naar een opvolger voor haar functie als jeugdbestuurder bij Delfland. Tot die tijd is Jiska nog betrokken bij Delfland als jongerenambassadeur.

Landelijk jeugdwaterschap

In 2009 heeft de Unie van Waterschappen het jeugdwaterschapsbestuur opgericht met als doel om jongeren meer te betrekken bij het waterschapswerk. De bestuursleden zijn allemaal tussen de 14 en 18 jaar en afkomstig uit alle 21 waterschappen van Nederland. Zij vormen een brug tussen de jongeren en het bestuur van de waterschappen. Elk jaar kiezen zij uit hun midden een voorzitter, de nationale jeugddijkgraaf.

De activiteiten van het landelijk jeugdwaterschap zijn te volgen via hun website en Instagram.
De belevenissen van jeugdbestuurder Jiska Taal zijn te volgen via haar Instagram account.