Stroomstoring gevolgen voor afvalwaterzuivering

17 augustus 2020

In verband met de grote stroomstoring op maandag 17 augustus in Den Haag lag afvalwaterzuivering Houtrust in Den Haag tijdelijk stil. Gedurende de stroomstoring kon er geen afvalwater gezuiverd worden. Lees hier ons nieuwsbericht met updates.

Veel gestelde vragen

In verband met de stroomstoring en de gevolgen hiervan voor afvalwaterzuivering Houtrust zijn er verschillende vragen gesteld. Wij hebben deze op een rijtje gezet. Bekijk hier de meest gestelde vragen en onze antwoorden. (pdf, 49 kB)

Update woensdag 19 augustus 9.15 uur:

De Omgevingsdienst Midden-Holland heeft het negatieve zwemadvies dat van kracht was, ingetrokken.

Update dinsdag 18 augustus 10.00 uur:

Vanwege het uitvallen van de AWZI Houtrust door de stroomstoring, hebben wij gisteren tijdelijk ongezuiverd rioolwater geloosd op zee. Voor het leven in zee is dat niet schadelijk. Omdat de stoomstoring langer duurde, hebben wij meer afvalwater op zee geloosd. Wij hebben hierover contact met Rijkswaterstaat en Omgevingsdienst. De Omgevingsdienst Midden Holland heeft op basis hiervan direct een negatief zwemadvies afgegeven voor het Noorderstrand, Zuiderstrand, en het Zwarte Pad. Ga daar dus niet zwemmen.

Rijkswaterstaat monitort de waterkwaliteit van de zee vanaf vandaag. Op basis van de resultaten, bepaalt de Omgevingsdienst wanneer het zwemwater weer wordt vrijgegeven. Houd zwemwater.nl in de gaten om te zien wanneer het water weer goed is.

Update dinsdag 18 augustus 7.30 uur

De afvalwaterzuivering Houtrust is sinds 0.30 uur weer operationeel na de stroomstoring. Dat betekent dat het afvalwater weer gezuiverd wordt.

Update maandag 17 augustus 22.30 uur

Er is door de Omgevingsdienst Midden-Holland per direct een negatief zwemadvies afgegeven rondom beide havenhoofden van Scheveningen: het Noorderstrand, Zuiderstrand en het Zwarte Pad.

Update maandag 17 augustus 22.00 uur

Omdat ook de rioolgemalen stil zijn komen te liggen, is er afvalwater geloosd op het oppervlaktewater. Daarom monitoren wij de waterkwaliteit. Door het lozen van afvalwater kan namelijk zuurstoftekort ontstaan dat ook later effect kan hebben, bijvoorbeeld dode vissen als gevolg. We hebben hierover contact gezocht met de hengelsportvereniging die ook voor ons de situatie in de gaten houdt.

Update maandag 17 augustus 19.15 uur

De afvalwaterzuivering heeft beperkte noodvoorzieningen. Deze zijn bedoeld om de zuivering te kunnen blijven monitoren en het biologische proces op de zuivering te laten werken. Het afvalwater kan 8 uur in het systeem worden gebufferd. Over het algemeen duurt een stroomuitval niet langer.

Kleine hoeveelheden afvalwater worden nu geloosd op zee. Deze huidige hoeveelheden vormen geen risico. Mogelijk gaan er ook op andere locaties overstorten plaatsvinden, daarover informeren wij via onze website en social media.

Maandag 17 augustus

Er is een grote stroomstoring in Den Haag. Daardoor ligt momenteel de afvalwaterzuivering Houtrust stil en kan het afvalwater tijdelijk niet gezuiverd worden. Woon je in Den Haag? Wees dan zo zuinig mogelijk met het gebruik van water. Heb je wel weer stroom, zet ook dan bijvoorbeeld de wasmachine en vaatwasser liever niet aan. We houden de situatie in de gaten.


Afvalwaterzuivering