Controleren zwemplassen


Van 1 mei tot 1 oktober controleren we de waterkwaliteit van 12 zwemlocaties die de provincie Zuid-Holland heeft uitgekozen. Zo houden we de kwaliteit van het water in de gaten. Je kunt zelf checken of een locatie veilig is om te zwemmen op de Zwemwater-website en app.

Blije jongen speelt met bal in het water

Veilige zwemlocaties

Kijk voordat je gaat zwemmen op www.zwemwater.nl, de borden bij de zwemplassen of de zwemwater app. Deze app geeft informatie over 800 zwemplekken.

Zwemwater controleren

Veel mensen vinden het heerlijk om te zwemmen in buitenwater. Tijdens het zwemseizoen controleren we daarom het water in de zwemplassen in ons gebied. Zo houden we de waterkwaliteit in de gaten. Water in een zwembad wordt namelijk regelmatig schoon gemaakt. Maar dat gebeurt niet bij natuurwater. Zeker als het warm is (en juist lekker om te zwemmen) verandert er van alles in het water. Blauwalgen en bacteriën houden erg van warmte.

Geschikt zwemwater

Water is niet zomaar geschikt om in te zwemmen. Daar moet heel wat voor gebeuren. Dat doen we niet alleen, maar samen met de beheerders van de zwemplekken. Die beheerders zijn vaak de gemeenten of recreatieschappen. Delfland meet hoeveel bacteriën of blauwalgen er in het water zitten. Die informatie sturen we door naar de provincie Zuid-Holland. Zij besluiten of het veilig genoeg is om te zwemmen. Als dat niet zo is, geven zij een waarschuwing of een negatief zwemadvies. Het advies is tijdelijk en wordt weer opgeheven zodra de waterkwaliteit dat toelaat.