Spelregels voor zwemmers


Als je zwemt in open water loop je risico’s. Bacteriën of algen in het water kunnen zorgen voor jeuk en je kunt er zelfs ziek van worden. Ook zijn er andere gevaren, zoals boten en stromingen. Zwem bij voorkeur in een van de 12 zwemlocaties waar wij de waterkwaliteit controleren. Wil je toch ergens anders zwemmen, let er dan zelf goed op dat het veilig is.

Let op bacteriën, boten en stromingen

Het lijkt heel aantrekkelijk om zomaar ergens het water in te springen. Maar er kunnen bacteriën of algen in het water zitten die schadelijk zijn voor je gezondheid. Ook boten, stromingen en objecten in het water kunnen gevaarlijk zijn voor zwemmers. Vanaf een boot kun je zwemmers niet altijd zien. Als een schipper je op het laatste moment ziet, is het lastig om de boot nog weg te sturen. Ook kunnen boten, stromingen, zuigingen en golfslagen zorgen voor gevaarlijke draaikolken.

Mannen springen in het water terwijl dat verboden is

Springen van een brug is verboden

Van een brug duiken is gevaarlijk en daarom is het verboden. Je kunt er een boete voor krijgen. Gevaren bij het springen van een brug:

  • Er kan een boot varen
  • Het water kan dieper en dus kouder zijn dan je denkt. Dan kun je kramp krijgen.
  • Het water kan juist minder diep zijn dan je denkt, waardoor je de bodem kunt raken.
  • Oevers kunnen gevaarlijk zijn. Omdat ze niet zijn ontworpen voor zwemmers, zijn ze niet overal geschikt om ongeschonden het water uit te komen.