Bacteriën


Hoe vervelend is het als je net lekker hebt gezwommen en dan ineens jeuk krijgt. Of last van je maag, darmen, oren, ogen of zelfs griepklachten. Niet alleen een slok van het water, maar ook contact met het water kan al slecht zijn voor je gezondheid als er te veel bacteriën aanwezig zijn.

Veilig zwemmen

Wij willen graag dat zwemmen in natuurwater leuk blijft. Daarom meet Delfland van 1 mei tot 1 oktober elke twee weken of er veilig kan worden gezwommen. Dat kunnen we natuurlijk niet overal doen. De provincie Zuid-Holland heeft daarom 12 zwemlocaties uitgekozen waar wij meten. Als er te veel schadelijke bacteriën in het water voorkomen, wordt afgeraden om te zwemmen.

Groot meer in de natuur waar gezwommen kan worden

Zwemplekken verbeteren

Water is niet zomaar geschikt om in te zwemmen. Daar moet heel wat voor gebeuren. Dat doen we niet alleen, maar samen met de beheerders van de zwemplekken. Die beheerders zijn vaak de gemeenten of recreatieschappen. Samen proberen we het water in zwemplassen goed te houden. Of zelfs te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld met goed onderhouden wc’s en douches. Of door vaak vers water in de zwemplas te laten.

Voorkom poep in het water

Als het water dat wij meten niet goed is, komt dat vaak door poep van mensen of dieren. Laat je kind dus niet in het water poepen of met een vuile luier in het water spelen. En laat je hond niet vlakbij het water poepen. De poep spoelt namelijk het water in als het regent. Let dus op dat je daar niet onbedoeld aan bijdraagt. Dan hoeft de waterplek niet tijdelijk te sluiten en kan iedereen veilig zwemmen.