Veelgestelde vragen over blauwalg


Blauwalgen zijn bacteriën die schadelijk kunnen zijn. Ontdek hoe blauwalgen ontstaan en wat je kunt doen om ze te voorkomen.

Wat zijn blauwalgen?

We noemen het blauwalgen, maar eigenlijk zijn het bacteriën. De zogenaamde cyanobacteriën. Er zijn veel soorten cyanobacteriën en niet elke soort is bedreigend voor de gezondheid. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kleuren blauwalgen het water vaak groen.

Sloot met blauwalg

Waarom zijn blauwalgen vervelend?

Blauwalgen vormen een drijflaag op het water. Ze produceren giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mensen en voor dieren. Niet alleen een slok water, maar ook het contact met het water kan slecht zijn voor de gezondheid. Je kunt er bijvoorbeeld huidirritatie, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, misselijkheid, diarree, koorts en zere ogen van krijgen.

Waarom zijn blauwalgen moeilijk te bestrijden?

(Blauw)algen en wieren horen bij ons water. Kranswieren horen bij het voorjaar, gevolgd door groenalgen en daarna blauwalgen. Het is hetzelfde als bij bloemen: het voorjaar start met krokussen, daarna narcissen, paardenbloemen, klaprozen enzovoorts. Dat blauwalgen voorkomen aan het eind van de zomer is dus vrij normaal.

Hoe ontstaat een te veel aan blauwalgen?

Als water te voedselrijk is dan verstoort dat de natuurlijke balans. Te veel voedsel in het water leidt tot te veel blauwalgen. Vaak ook eerder in het seizoen. Delfland werkt hard aan het terugdringen van voedingsstoffen in het water, maar dat is een langdurig proces.

Wat kun je zelf doen om blauwalgen te voorkomen?

Voedingsstoffen komen uit de bodem. Of uit bladeren die op de bodem liggen. Maar bijvoorbeeld ook uit lozingen door kassen. En uit lokvoer voor vissen en brood dat aan eenden wordt gegeven. Daarnaast komen voedingsstoffen uit ganzen- en hondenpoep.

Al deze zaken werken als mest voor kroos en algen. Poep is dus het voedsel voor de algen. Laat je hond dus niet vlakbij het water poepen. De poep spoelt dan namelijk het water in als het regent.

Wat je zelf kunt doen:

  • Ruim hondenpoep op
  • Gebruik toiletvoorzieningen rondom een plas
  • Gebruik als hengelsporter geen lokaas