Onderhoudsloket
Zoeken in de index
Op onze informatiepagina over grondwater vind je meer informatie.
Op de pagina Stremmingen: overzicht en regelen vind je welke vaarwegen gestremd zijn voor vaarverkeer.
Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken. Bij aanhoudend warm weer, wordt de kans op blauwalgen groter.
Tijdens een bloei kunnen de vele blauwalgen een drijflaag vormen. Omdat de onderkant van de drijflaag afsterft, komen gifstoffen in het water terecht. Als het water een vreemde kleur heeft of als er een stinkende laag met algenbrij op het water ligt, ga dan niet zwemmen en geef dit door aan de waterbeheerder.
We maaien sloten en waterkanten zodat de watergangen niet volgroeien met waterplanten. Zo kunnen we bij regen sneller water afvoeren en bij droogte water aanvoeren.
We maaien in het hele gebied.
Vissen zijn gebaat bij een goede waterkwaliteit met voldoende zuurstof in het water. In droge en natte tijden kan het zuurstofgehalte van het oppervlaktewater dalen en dat is slecht voor vis.
In een periode van droogte loopt de temperatuur van het water op en kan het zuurstofgehalte zakken. Maar ook in natte tijden kan het zuurstofgehalte in het water minder worden. Bij een hevige regenbui kan het riool overbelast raken en overstorten naar de dichtstbijzijnde sloot. Een deel van het rioolwater stroomt dan de sloot in en dat zorgt voor een lager zuurstofgehalte in het water. Vissen kunnen hier last van krijgen of zelfs sterven. Zie je naar zuurstof happende of dode vissen? Meld dit ons, dat kan via loket@hhdelfland.nl of bel (015) 260 81 08.
In ons gebied gelden regels voor het aanmeren van boten. Gemeenten hebben hiervoor vaak een ligplaatsenbeleid. Het is belangrijk dat deze regels worden nageleefd om veilig te kunnen varen en doorstroming van onze wateren te waarborgen.
Waar mag je niet aanmeren?
- Niet in vaarwater met een vaarstrook die smaller is dan 8 meter.
- Niet binnen 20 meter van een bocht.
- Niet bij een gemaal, brug, duiker, natuurvriendelijke oever of vispaaiplaats.
Hoe maak ik een melding?
Delfland handhaaft als boten worden aangelegd op plekken waar de doorvaart wordt belemmerd, de doorstroming van het water wordt geremd of bij een lekkage van vervuilde stoffen. Zie je een boot die verkeerd is aangelegd? Of een boot met een motor die lekt? Maak hiervan een melding met het formulier, via telefoonnummer (015) 260 81 08 of per e-mail loket@hhdelfland.nl.
Het melden van een verkeerd aangelegde boot is kosteloos voor de melder. Wij informeren je als we de melding doorzetten naar bijvoorbeeld de gemeente.
Net als op de weg, gelden regels op het water. Zo mag je bijvoorbeeld in ons gebied met een maximumsnelheid van 6 kilometer per uur varen. Met uitzondering van de Strijp en Rijnerwatering, daar is de maximumsnelheid 4 kilometer per uur. Meer over vaarregels vind je Verkeersregels op het water.
Periode 1:
1 juni – 15 juni: In deze periode maaien we alleen de watergangen die snel volgroeien en dus een risico voor aan/afvoer vormen. Het kan zijn dat er iets eerder wordt gestart ivm het weer. Bij een vrij warm voorjaar kan er eerder gestart worden. Bij een koud voorjaar start het werk later.
Periode 2:
15 juli – 15 augustus: Zomeronderhoud, extra maaibeurt door explosieve groei
Periode 3:
15 september - 1 november, najaar maaien om de herfst/winterse buien af te kunnen voeren.
Daarnaast kan het zijn dat er voor en na een periode gemaaid wordt i.v.m. calamiteiten.
Ook loopt er een overig maaionderhoud bestek waarin we maaien van 15-07 t/m 01-11, dit gaat vooral om natuurvriendelijke oevers, waterbergingen en vispaaiplaatsen.
De voorkeur gaat ernaar uit om het maaien uit te voeren vanaf de kant. Vanaf de kant maaien is het meest diervriendelijk. Bij maaien met een maaiboot is de kans op vissterfte groter.
In brede watergangen en -partijen, plekken met veel begroeiing en stedelijk gebied is het vanwege de bebouwing en particuliere achtertuinen helaas vaak niet mogelijk om vanaf de kant het maaiwerk te doen.
Delfland maait de hoofdwatergangen in drie rondes. De kleinere sloten vallen onder verantwoordelijkheid (aanliggende eigenaren of) van de gemeenten. Deze sloten worden vooral in het najaar gemaaid.
Maaironde 3 is eigenlijk de basis onderhoudsbeurt. Alles wat vaker gemaaid moet worden, komt omdat door plantengroei er een probleem vormt voor de aan en afvoer van het water. Elk jaar wordt opnieuw geëvalueerd waar wij minder of natuur vriendelijker kunnen maaien (denk aan ander maairegiem).
Delfland controleert of er bacteriën of blauwalg in het zwemwater zitten. De meetresultaten sturen we naar de provincie. De provincie kan, als dat nodig is, een maatregel afkondigen in de vorm van een waarschuwing, negatief zwemadvies of zwemverbod. Bij een waarschuwing of negatief zwemadvies is het niet verstandig om op die locatie te zwemmen. Als de waterkwaliteit weer goed is, wordt de maatregel weer ingetrokken.
Bekijk de actuele zwemwaterkwaliteit op: Vind een zwemplek | Zwemwater.nl
Vasthouden en langdurig opslaan van water is belangrijk voor droge perioden en is tegelijkertijd erg lastig in ons gebied. Er is, in ons grotendeels volgebouwde gebied, simpelweg geen ruimte voor grootschalige wateropslag. Daarom zoeken we samen met partners naar alternatieven om overtollig water onder de grond op te slaan en weer te hergebruiken. Dan doen we al bij Cromvlietpark in Den Haag en in Spangen naast het Sparta stadion in Rotterdam. Ook in het Westland zijn er ontwikkelingen om water in de diepe ondergrond op te slaan en te hergebruiken. Zulke innovaties en initiatieven zullen we meer moeten gaan toepassen. Iedereen kan overigens een bijdrage leveren om problemen bij droge perioden te helpen voorkomen. Door regenwater meer de ruimte te geven om in de bodem te zakken (tegels eruit) of water op te vangen en hergebruiken. Kijk voor tips op Klimaatkrachtig.
Lees hier meer over droogte.
Voor vragen over de waterschapsbelasting of je aanslag, kun je terecht op de pagina over de waterschapsbelasting of op de website van de RBG. Daar vind je de meest gestelde vragen en kun je inloggen met je DigiD.
Na het werk blijft het maaisel, waar het kan, eerst 48 uur liggen om insecten en amfibieën de kans te geven om eruit de klimmen. Op sommige plekken, bijvoorbeeld op een weiland blijft het maaisel liggen. Op andere plekken wordt het vervolgens afgevoerd.
Hier lees je de vragen en antwoorden over dit onderwerp. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer (015) 260 81 08. Je kan ook mailen naar loket@hhdelfland.nl.
Op de baggervakkenkaart kun je zien wanneer er in de buurt wordt gebaggerd. Heb je vragen over baggeren, lees dan de pagina over over Baggeren of neem contact op met het Loket.
Een aantal keer per jaar worden in ons hele gebied de vaarten en sloten gemaaid. Dat doen wij in verschillende rondes. Het is belangrijk dat door de sloten, vaarten en kanalen niet dichtgroeien en het teveel aan water tijdig kan worden afgevoerd.
Wat als het misgaat, wat doen we dan? Dan wordt de aannemer aangesproken en onderzocht of het voorkomen had kunnen worden. En hoe in het vervolg kan worden voorkomen. De vissen worden z.s.m. opgeruimd.
Botulisme is niet te voorkomen. Bij aanhoudend warm weer, wordt de kans op botulisme groter. Botulisme wordt veroorzaakt door een bacterie die het naar zijn zin heeft in water boven de 18 graden. De bacterie maakt gif aan dat sterfte kan veroorzaken bij vissen en watervogels
Wel is het belangrijk ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder verspreidt. Dode en zieke dieren moeten daarom zo snel mogelijk uit het water worden gehaald. Ziet u dode watervogels of vissen, meld ze dan bij ons (loket@hhdelfland.nl) of bij uw gemeente. Vermijd water waarin dode of zieke dieren zitten. Haal de dieren niet zelf uit het water en laat ook uw hond niet zwemmen nabij dode of zieke dieren.
Botulisme treedt vaak daar op waar veel eenden en andere watervogels bij elkaar zitten. Voer de watervogels niet: dat trekt nog meer dieren aan.
Ook kunt u kijken op de website van het RIVM (opent in nieuw venster)(verwijst naar een andere website).
Kroos hoort bij natuurwater. Ook in gezonde sloten zit kroos. Waar dikke krooslagen een hele watergang afsluiten is de waterkwaliteit niet in orde. De bodem bevat hier te veel voedingsstoffen en het water te weinig zuurstof. De overmatige kroosgroei versterkt dit effect. De plantjes vermeerderen zich in razend tempo en vormen een laag op het water waardoor geen licht meer kan doordringen. Dat heeft gevolgen voor het waterleven eronder. Dit gebeurt vooral in wateren waar weinig wind en stroming is of waar veel waterplanten of obstakels zijn. Het ad-hoc weghalen van het kroos heeft maar tijdelijk effect: de omstandigheden blijven hetzelfde, en er is geen plan voor als het kroos terugkeert.
Lees meer over kroos op de pagina kroosonderzoek.
Dijken worden regelmatig gecontroleerd en hebben, anders dan duinen, het hele jaar door een waterkerende functie die onder druk staat doordat er constant water tegenaan staat.
Ondanks het neerslagtekort kunnen we nu nog voldoende zoet water aanvoeren naar ons gebied. Er geldt nog geen sproeiverbod. Wel roepen we iedereen op zuinig en bewust om te gaan met water. Ook voor tuinbezitters geldt: gebruik bij voorkeur geen water uit kleine sloten om je tuin te besproeien. Dit om te voorkomen dat de sloot droogvalt.
Als je je planten buiten water geeft, doe het dan bij voorkeur in de avond. Dan neemt de plant het beter op en verdampt het water minder snel. Hergebruik hiervoor het liefst ander water, bijvoorbeeld het water waarin je groente wast.
Als er veel regen valt, kun je te maken krijgen met een kelder of kruipruimte die onder water staat. Wateroverlast door stijgend grondwater.
De gemeente zorgt ervoor dat je als burger één aanspreekpunt hebt voor vragen en klachten over grondwater. Dat is het grondwaterloket. Zij hebben actuele gegevens over het grondwater en onderzoeken je klacht. Delfland denkt met de gemeente mee.
Op deze pagina vind je per gemeente waar je terecht kunt:
Grondwater - Delfland (hhdelfland.nl)
Heb je overlast van water dat bijvoorbeeld overstroomt uit een volgelopen sloot, dan kun je wel bij Delfland aankloppen. Bel dan 015 - 260 8108.
Waterschapsbelasting betaal je zodat je (water)veilig kunt wonen en werken. Dankzij de waterschapsbelasting kunnen we rioolwater zuiveren, dijken repareren, wateroverlast voorkomen en nog veel meer doen om droge voeten, stevige dijken en schoon water te hebben en houden. Zodat jij met een gerust hart kunt genieten van al het moois dat onze waterrijke omgeving te bieden heeft.
Bij de aanslag die je ontvangt via de Regionale Belasting Groep (RBG) zit een bijsluiter: een flyer waarop staat wat we met het geld doen en welke waterschapsbelasting je betaald.
Flyer Waterschapsbelasting 2023. (pdf, 1.6 MB)
De Waterschapsbelastingsflyer 2024 volgt eind 2023.
Waterschapsbelasting is opgebouwd uit twee heffingen. De watersysteemheffing is voor veilige dijken, gezond, schoon en zoet water en minder kans op wateroverlast. De zuiveringsheffing is voor het schoonmaken van het afvalwater.
Regelmatig sturen criminelen ook nepmails over de waterschapsbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om een herinnering of aanmaning. Zij vragen u geld over te maken. Meestal via een link in de mail of naar een buitenlandse bankrekening. Twijfel je of je nepmail ontvangt over de waterschapsbelasting?
Dit is wat je kunt doen:
- Maak geen geld over en klik niet op de link
- Bel als je twijfelt naar De RBG: 088-291 10 00
- Meld de nepmail aan bij de fraudehelpdesk.nl
- Gooi de nepmail weg
- Toch betaald? Doe dan aangifte bij de politie
De te betalen waterschapsbelasting verschilt van waterschap tot waterschap. Dat komt doordat gebieden van elkaar verschillen. Het beheergebied van Delfland is zeer verstedelijkt, de zee is nabij en er is sprake van een slappe bodem. Het kost geld om het gebied veilig te houden en ervoor te zorgen dat mensen kunnen wonen, werken en recreëren. De onvoorziene omstandigheid van de stijgende energiekosten komt daar voor 2023 bij.
Dat komt door grote investeringen in het verleden die nodig waren in ons dichtbebouwde en laaggelegen gebied. Er zijn twee belangrijke oorzaken:
Delfland heeft na de wateroverlastsituaties eind vorige eeuw zeer fors geïnvesteerd in het watersysteem om herhaling te voorkomen (investering ca. 250 mln).
Delfland heeft ruim 10 jaar geleden een grote zuivering gebouwd. In het complexe gebied van Delfland was het uitermate ingewikkeld om een geschikte locatie te vinden voor de zuivering (destijds de grootste van Europa). Met als gevolg een locatie waarvoor een groot en complex transportstelsel nodig was voor aanvoer en afvoer van afvalwater. Dat transportstelsel moest worden aangelegd in dichtbebouwd stedelijk gebied van Den Haag en omstreken. Hierdoor waren de totale kosten hoog (ca. 700 mln), wat doorwerkt in de hoogte van de tarieven.
In ons gebied wordt veel water verbruikt. Delfland maakt het gebruikte water schoon voor haar huishoudens en bedrijven. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit. De zuiveringsinstallaties gebruiken veel energie en de energiekosten zijn gestegen.
Nee. Alleen de stijgende energiekosten. Delfland vangt een deel van de kostenstijgingen zelf op.
De belasting zal voor iedereen iets stijgen. Dit heeft enerzijds te maken met de gestegen kosten en anderzijds met compensatie van de lagere groengasopbrengsten. Daarnaast wordt het tarief beïnvloed door de energieopslag en grote investeringen. De stijging van het tarief is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, dit varieert tussen de 5% en 9%.
We hebben op basis van de gepresenteerde belastingtarieven voor een aantal voorbeeldprofielen de aanslagen berekend voor 2024.
Een gezin met een eigen woning van € 250.000 betaalt in 2024 bij Delfland € 512.
Zie je een omgevallen boom op een dijk of kade, maak er ajb een foto van en meld dit met locatie-aanduiding via loket@hhdelfland.nl. Bij acuut gevaar kun je tijdelijk bellen met het nummer 015 - 260 8108.
Wil je weten wat er gebeurt als de dijken in ons gebied het begeven, lees dan verder op deze pagina: Als de dijken breken, wat dan?
In deze tijd van het jaar gaan Amerikaanse rivierkreeften op zoek naar nieuwe plekken om zich te vestigen. Deze exoot voelt zich thuis in onze sloten, vaarten en plassen en planten zich snel voort. Ze hebben hier maar weinig natuurlijke vijanden.
Om een beeld te krijgen van waar deze rivierkreeften zitten, kun je een melding maken van de rivierkreeften die je tegenkomt. Dit kan op de website www.waarneming.nl of www.telmee.nl.
Meer over: rivierkreeften aan de wandel
Er heerst vogelgriep. Ook wij krijgen meldingen van dode of zieke watervogels.
- Zie je dode watervogels, meld ze dan bij ons (loket@hhdelfland.nl). Vermijd water waarin dode of zieke dieren zitten. Haal de dieren niet zelf uit het water en laat ook je hond niet zwemmen nabij dode of zieke dieren. Meer informatie over voorschriften in relatie tot de vogelgriep vind je op de website van het RIVM.
- Afhankelijk van de locatie zetten wij de melding van de dode dieren door naar de gemeente of andere beheerder of wij laten de dode dieren opruimen. Bij vermoeden van ziekte bij dieren kun je dit doorgeven aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), tel: 045 - 546 31 88
- Krijgen wij melding van meerdere dode dieren op één locatie en bestaat bij ons het vermoeden van sterfte door vogelgriep dan geven wij dit door aan de NVWA.
Meer informatie vind je ook op de website van de NVWA.
Stinkend water kan verschillende oorzaken hebben:
- Vallende bladeren die blijven liggen en verteren. Het verteren van die bladeren haalt zuurstof uit het water, waardoor planten en dieren het niet overleven en het water gaat stinken.
- Na veel regenval kan het riool te vol raken. Omdat het rioolwater stinkt, kan het water ook gaan stinken.
- Een dikke laag kroos is niet goed voor een gezonde sloot. Hierdoor komt er geen zuurstof en licht meer naar het water. Planten en vissen gaan dood en het water kan gaan stinken.
Stinkend water kun je melden bij: Meld incident. Wil je weten wat wij doen om stinkend water aan te pakken en hoe jij kan helpen? Lees hierover op deze pagina op onze website: Aanpakken stinkend water.
Heb je een vergunning aangevraagd, is de behandeltermijn verlopen en wil je weten wat de status is, neem dan contact op met het Loket.
Dat komt door grote investeringen in het verleden die nodig waren in ons dichtbebouwde en laaggelegen gebied. Er zijn twee belangrijke oorzaken:
- Delfland heeft na de wateroverlastsituaties eind vorige eeuw zeer fors geïnvesteerd in het watersysteem om herhaling te voorkomen (investering ca. 250 mln).
- Delfland heeft ruim 10 jaar geleden een grote zuivering gebouwd. In het complexe gebied van Delfland was het uitermate ingewikkeld om een geschikte locatie te vinden voor de zuivering (destijds de grootste van Europa). Met als gevolg een locatie waarvoor een groot en complex transportstelsel nodig was voor aanvoer en afvoer van afvalwater. Dat transportstelsel moest worden aangelegd in dichtbebouwd stedelijk gebied van Den Haag en omstreken. Hierdoor waren de totale kosten hoog (ca. 700 mln), wat doorwerkt in de hoogte van de tarieven.
Door een landelijke Vodafone storing is het KCC telefonisch niet bereikbaar. Je kunt wel contact met ons opnemen via mail: loket@hhdelfland.nl. Als de storing is verholpen zijn wij telefonisch weer bereikbaar.
PFAS zitten wereldwijd ons water. Dus ook in zwemwater. Uit metingen die wij deden, is gebleken dat de concentraties in het zwemwater onder de normen voor drinkwater liggen.
Exotische planten en dieren zijn soorten die van nature niet thuishoren in ons land. Niet alle exoten zijn een probleem, maar sommige soorten in en om het water vormen een bedreiging voor ons werk. De Japanse duizendknoop bijvoorbeeld, die dwars door wegen en dijken groet. Amerikaanse rivierkreeften graven in oevers en knippen met hun scharen heel veel waterplanten af. En de grote waternavel is een woekerende waterplant die andere planten verstikt en de afvoer van regenwater bemoeilijkt.
Als je een exoot tegenkomt gooi dan nooit planten en/of dieren uit je vijver of aquarium in de sloot en meld exoten op de website www.waarneming.nl of www.telmee.nl. Meer informatie lees je op deze pagina op onze website: Exoten.
Zie je Amerikaanse rivierkreeften op straat? Dan kun je dit doorgeven op de website www.waarneming.nl.
In de periode tussen 1 oktober en 1 april komen meer stormen voor, daarom noemen we dit het stormseizoen. Van storm spreken we vanaf windkracht 9. Een storm krijgt in Nederland sinds 2019 een naam bij een code oranje of rood voor windstoten.
We houden de voorspellingen van het weer en de situatie aan de kust goed in de gaten. Pas bij een zee stijging van 2.80 meter boven NAP gaan wij extra inspecteren langs de duinen en de Delflandsedijk. Soms is het nodig om bomen op een dijk uit voorzorg weg te halen. Dijken met daarop bomen zijn gevoelig bij storm. Als een boom omwaait, kan de wortelkluit een gat in de dijk maken waardoor het water wegstroomt en overlast kan veroorzaken.
Dijken worden wel regelmatig gecontroleerd, maar duinen krijgen bij bepaalde waterstanden extra aandacht. Dat komt doordat een harde kering als een dijk het water keert. Een duin is een zachte kering, die kan afkalven. Daarom is controle tijdens een storm hier gepast, zodat er zo nodig direct extra zand weer opgespoten kan worden.
Als het stormt kunnen boomtakken afbreken of voorwerpen rondvliegen. Ook in de tuin kunnen voorwerpen losraken gevaarlijk zijn. Let dus goed op wat je kan vastzetten. Volg de weerberichten en waarschuwingen via het KNMI. En bekijk het advies voor het verkeer op rwsverkeersinfo.