Lesmateriaal


Hoe beschermen de duinen ons tegen de zee? Waar komt het afvalwater van de wc en de douche terecht? Hoe wordt dit vieze water weer schoongemaakt? Wat doet een gemaal? Over water is van alles te leren en te ontdekken. We vertellen er graag over.

kinderen spelen buiten met waterspeelgoed

Lesmateriaal, gastlessen en rondleidingen

Speciaal voor scholieren van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs hebben we gratis lesmateriaal, verzorgen we gastlessen op school, rondleidingen bij het Keringhuis en meer!

Het is niet meer mogelijk een rondleiding aan te vragen op een van onze zuiveringen.

Ernst's OnderWaterWereld

Ernlogo ernst's onderwaterwereldst is ecoloog bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij neemt je in zijn serie Ernst's OnderWaterWereld mee in de mooie wereld van (water)planten en (water)dieren.

Bekijk alle afleveringen op zijn YouTube-kanaal. Volg Ernst ook via Facebook of op Twitter via @Ernstwaterwerel.

Het Klokhuis over water

logo het klokhuisIn de Klokhuis-serie over water, komt via verschillende onderwerpen aan bod hoe het water in Nederland wordt beheerd. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? En kunnen we wel veilig zwemmen in natuurwater?

Bekijk de tiendelige NTR-serie Het Klokhuis over water

Lespakket Water & Klimaat in jouw straat

logo water en klimaat in jouw straatHet lespakket Water & Klimaat in jouw straat leert aan basisschoolleerlingen welke maatregelen het waterschap en de gemeente nemen. Ook leren kinderen wat hun school, hun omgeving en zij zelf kunnen doen om minder wateroverlast en hittestress te hebben door het veranderende klimaat.

De leerkracht kan het lespakket kosteloos opvragen voor praktijklessen voor groep 6, 7 en 8.

Vraag het lespakket aan door te mailen naar: educatie@hhdelfland.nl

Voor de basisschool

logo droppie waterDroppiewater.nl is dé kinderwebsite over water. Het stripfiguurtje Droppie Water leidt kinderen door de wereld van het water.

Droppie water in de klas is te gebruiken op een smartboard. Aan de hand van klikplaten, werkbladen en proefjes voeren de leerlingen van groep 3 t/m 8 opdrachten uit. Ze ontdekken welke rol water speelt in hun leven en hoe ze hier bewuster mee om kunnen gaan.

Kijk op droppiewater.nl

Les bij de Babbersmolen in Schiedam

kinderen in minipolder bij babbersmolenLangs de Poldervaart in Schiedam staat de Babbersmolen. Een echte poldermolen uit 1710, compleet met scheprad, molenaarswoning en levend molenerf. Leerlingen stappen hier 100 jaar terug in de tijd en ervaren hoe een poldermolenaarsgezin zijn kostje bij elkaar scharrelde.

Minipolder

Naast de molen ligt een prachtige mini-polder met sloten, weilanden, pompen, een scheprad en keersluizen. Dit is de ideale omgeving om kennis te maken met de Nederlandse waterhuishouding. De leerlingen moeten namelijk zelf aan de bak om geen natte voeten te krijgen.

Invulling aan verschillende onderwijskerndoelen

Veel schoolklassen hebben de Babbersmolen al bezocht. Een excursie naar de Babbersmolen is niet alleen een leuke onderbreking van het dagelijks schoolprogramma, maar het kan ook kostbare onderwijstijd besparen. Met een bezoek aan de Babbersmolen wordt in kort bestek invulling gegeven aan verschillende onderwijskerndoelen.

Meer informatie en reserveren via www.deschiedamsemolens.nl/educatie.