Jouw boodschap onze missie


Waarom mag je niet alles door de wc spoelen? Hoe wordt het rioolwater eigenlijk schoongemaakt? Wat komt er allemaal kijken bij het draaiend houden van een afvalwaterzuivering? Wat zijn de uitdagingen in de toekomst?

Jouw boodschap

DSC_5730

Wist je dat de boodschapjes die jij dagelijks doorspoelt afreizen naar één van onze vier afvalwaterzuiveringsinstallaties om er schoon water van te maken? Dat is goed voor de volksgezondheid en onze lokale waterkwaliteit. Maar hoezo dan?

Hoe ziet een zuivering er eigenlijk uit? Waarom is het zo belangrijk en hoe werkt het? Wat zijn de uitdagingen (in de toekomst)?

Meer weten? Bekijk de pagina Hoe werkt het? Of bekijk het webinar waarin onze collega Mariska je meeneemt in de stappen van het schoonmaken van jouw afvalwater.

Onze missie

Jouwboodschaponzemissie_druppels

Onze kerntaak water zuiveren houdt veel meer in dan alleen het schoonmaken van afvalwater uit bedrijven en huishoudens.
Zo hebben we te maken met steeds meer mensen en bedrijven in ons gebied, wat vraagt om meer capaciteit en ruimte.
Het water moet schoner. Vanwege nieuwe wetten en regelgeving. Delfland wil in 2025 energieneutraal zijn en in 2050 klimaatneutraal.

Met al dit werk maken wij van JOUW BOODSCHAP ONZE MISSIE.

Lees ons nieuwsbericht over #Jouwboodschaponzemissie en neem eens een kijkje bij Ons Werk en onze Waterketenprojecten.

Waterzuiverings weetjes

DSC_6710

Het zuiveren van afvalwater is eigenlijk heel interessant en vol met oh joh, nooit geweten feitjes.
Wist jij bijvoorbeeld dat al het schoonmaakwerk biologisch wordt gedaan, door heel veel bacteriën. Dingen die we normaal gesproken vies vinden zijn eigenlijk heel belangrijk.

Meer weten? Bekijk de pagina Hoe werkt het? Of bekijk het webinar waarin onze collega Mariska je meeneemt in de stappen van het schoonmaken van jouw afvalwater.

Hoogheemraad Ruud Egas: Jouw boodschap is onze missie

Het werk van Delfland kent veel uitdagingen. Ook op onze afvalwaterzuiveringen. Meer aansluitingen op het riool, medicijnresten en andere stoffen in het afvalwater en wettelijke eisen. We zijn hier dagelijks mee bezig. Ook willen we zo circulair en energieneutraal mogelijk werken op onze zuiveringen zodat deze toekomstbestendig zijn.

Op AWZI Harnaschpolder plaatsen we 6.378 zonnepanelen. Daarmee wekken wij straks voldoende groene energie op om al het water (zo’n 250 miljoen liter per dag) dat daar binnenkomt schoon te maken. Die zonnepanelen plaatsen wij op hoogte aan zodat eronder ruimte is voor bloemvelden die weer bijdragen aan de biodiversiteit.

Met dit werk maken wij van JOUW BOODSCHAP ONZE MISSIE.

Toekomst AWZI De Groote Lucht

HHD_16x9_Extra01

Aan de Maassluissedijk 175 in Vlaardingen
staat afvalwaterzuivering (AWZI) De Groote Lucht.
Hier maakt het Hoogheemraadschap van Delfland
het afvalwater schoon van de bedrijven en inwoners van
Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier.
Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit.
De zuivering is oud en aan vervanging toe.

Delfland heeft samen met de gemeente verkend wat het beste is: renovatie van de huidige zuivering of een nieuwe zuivering op bedrijventerrein Vergulde Hand West. Wij hebben hierover op verschillende momenten en manieren informatie gedeeld met bewoners en bedrijven in de buurt en iedereen uitgenodigd om zorgen en kansen met ons te delen.

Meer informatie over dit project staat op de pagina Toekomst De Groote Lucht.

Verbouwen of verhuizen van AWZI De Groote Lucht: waarom is dit nodig?

Op AWZI De Groote Lucht maakt Delfland het afvalwater schoon van de inwoners en bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis, Maasland en De Lier.

De zuivering stamt uit 1982 en het einde van de levensduur is in zicht. In 2028 moet in Vlaardingen een zuivering staan die weer zo'n 30 tot 40 jaar meekan en die voldoet aan alle wettelijke eisen op het gebied van zuivering en veiligheid. Hoogheemraad Ruud Egas en projectleider Michelle Hendriks leggen uit waarom het nodig is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn.

Meer informatie over het project vind je op de pagina Toekomst De Groote Lucht.

Ode aan het toilet

Helaas is het toilet voor ruim een miljard mensen ter wereld geen fijne plek. Deze mensen hebben geen andere keus dan de straat of het veld in te lopen en ergens een plekje te vinden om te hurken. Naast het niet hebben van een toilet heeft ook een derde van de wereldbevolking geen toegang tot een schoon toilet. Met als gevolg dat dagelijks meer dan 2.000 kinderen sterven aan de gevolgen van diarree.

Op wereld toiletdag brachten wij daarom op deze ludieke manier een ode aan het Toilet: Let's give a shit!

Webinar: Hoe werkt een afvalwaterzuivering?

Hoe zit een zuivering er uit? Wat is het, waar is het voor nodig, waarom is het zo belangrijk en hoe werkt het?
Wat zijn de uitdagingen (in de toekomst)?
Wat zijn de ambities van Delfland die effect hebben op de zuiveringen (energieneutraal)

Collega Mariska Ronteltap verteld over het werk op de afvalwaterzuivering, het belang van een goed werkend riool en de toekomst van afvalwater.