Wat doe jij..bij calamiteiten?
Wat doe jij.
Calamiteiten voorkomen. Daar werken we bij Delfland iedere dag aan: het is een van onze belangrijkste taken. Want we willen dat de 1,2 inwoners en 45.000 bedrijven in ons gebied veilig kunnen wonen en werken. En als er zich toch een calamiteit voordoet… dan zijn we goed voorbereid. Zodat we elke crisis snel kunnen beheersen en oplossen. Ook daar werken we iedere dag aan. Nieuwsgierig hoe we dat doen?
Onze collega’s vertellen je graag meer over hun werkzaamheden.
Wat doen je collega's bij een calamiteit?
Dit doe jij..bij een calamiteit
Er rijdt een tankauto met gevaarlijke stoffen de boezem in. Terwijl politie en brandweer uitrukken, krijgt ook het waterschap een melding van het incident. Erg belangrijk: als die tankauto lek blijkt, kan het oppervlaktewater over vele kilometers vervuilt raken. Daarom moeten ook wij snel ter plaatse zijn. Want alleen dan kunnen we de verontreiniging indammen en een calamiteit afwenden. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar jij weet dat het voorkomen van een crisissituatie veel werk is. Ruim voordat die tankauto de boezem inrijdt, denk jij bijvoorbeeld al na over een bestrijdingsplan voor dat scenario. Zoals je waarschijnlijk ook al lang voorbereid bent op wat je moet doen bij bijvoorbeeld hoogwater, wateroverlast of bijvoorbeeld de uitval van een waterzuivering. De draaiboeken die je daarvoor maakt, stem je af met gemeentes, veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat. Want jij weet: bij een crisis, calamiteit of ramp, handel je nooit alleen. Op die momenten moeten je crisispartners en jij exact van elkaar weten wie welke taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden heeft. Alleen dan kunnen jullie samen, zelfs als het anders loopt dan gedacht (en dat doet het altijd), iedere crisis, calamiteit of ramp voorkomen, oplossen of beheersen.
“Als je wachtdienst hebt, ben je een aantal etmalen achter elkaar beschikbaar in het geval van een calamiteit. Dat is altijd spannend”
“Als je bij ons werkt, kun je naast je reguliere job kiezen voor een rol in onze calamiteitenorganisatie. Dan help je mee om een crisis, calamiteit of ramp op te lossen”
“Als je een melding van een incident binnenkrijgt, check je meteen of het een potentiële calamiteit kan zijn. Iedere seconde telt als je een crisissituatie af kunt wenden”