Stappenplan kadeverbeteringen


Kades zijn een belangrijk onderdeel van de zorg voor water in ons gebied. Daarom voeren we regelmatig werkzaamheden uit om kades te verbeteren. Zo ziet het stappenplan van kadeverbetering er uit.

1. Onderzoek doen

De eerste stap is het bepalen van de conditie van de dijk met degelijk onderzoek. Daarnaast gaan we in gesprek met bewoners. Dat doen we door de dijk of kade te inspecteren. We beginnen met het meten van de hoogte. Zo weten we precies of de kade hoger moet zijn dan hij is, en met hoeveel centimeter. Tijdens een veldbezoek kijken medewerkers of er bomen op de kade staan. Of dat er bouwwerken zoals schuurtjes of hekjes op de kade staan. Dit wordt allemaal gebruikt voor tekeningen van de kade.

2. In gesprek met bewoners

Als je aan een kade of dijk woont, kan het verbeteren van de kade ingrijpend zijn. Werkzaamheden brengen overlast met zich mee. Zo kan je huis moeilijk bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden. Het kan ook zijn dat er bezittingen van bewoners op de kade staan, zoals schuurtjes of hekjes. Daarom gaan we altijd eerst met bewoners in gesprek.

We informeren bewoners over de reden en de noodzaak van de kadeverbetering. We leggen uit wat er nodig is om de kade weer sterk te maken. Ook vertellen we aan welke oplossingen wij denken. Bewoners worden uitgenodigd om hun ideeën, wensen en eventuele zorgen met ons te delen.

3. Rekenen en tekenen

Op basis van de bevindingen van het onderzoek stellen wij een aanpak voor. Hierin zijn uiteraard de ideeën en wensen van de bewoners meegenomen. Ons voorstel wordt getekend op ontwerptekeningen en hierbij wordt beschreven hoe de maatregelen worden uitgevoerd. Voordat we definitief bepalen welke oplossing het wordt, gaan we nog een keer met bewoners in gesprek.

4. Uitvoering

We proberen bij de uitvoering altijd zo min mogelijk overlast te veroorzaken. Dat kan bijvoorbeeld doordat we de klei, waarmee we de kade ophogen, aanvoeren via het water.