Vragen en antwoorden
We hebben voor u een lijst met vragen en antwoorden opgesteld. Staat uw vraag er niet tussen, of wilt u meer informatie hebben, dan kunt u altijd een mail sturen naar projectwvh@hhdelfland.nl.
Zoeken in de index
Wij gebruiken per dag per persoon ongeveer 130 liter kraanwater voor het doortrekken van de wc, voor het wassen en afwassen, bij het tandenpoetsen en het douchen. Al dat water komt via gootsteen, afvoeren, doucheputje en wc in het riool. Dan zitten er zeepresten in tandpasta, vetten en zo voort. Op de afvalwaterzuiveringen maken de waterschappen datwater schoon. Dat is belangrijk voor de volksgezondheid en de waterkwaliteit in het gebied.(zie filmpje van Plas tot Plas)
De zuivering moet worden vervangen door een nieuwe zuivering, zodat wij ook in de toekomst het water goed kunnen blijven schoonmaken.
- De huidige zuivering is oud (1982); het einde van de levensduur is in zicht.
- Er komt nu al meer afvalwater naar de zuivering dan waarvoor deze ooit gebouwd is en er komen steeds meer huizen bij;
- De eisen die Europa stelt aan schoongemaakt afvalwater worden binnenkort strenger;
- Delfland wil energieneutraal zijn in 2025 en klimaatneutraal in 2050; daar is de huidige zuivering niet op gebouwd;
- Voldoende zoet water is niet meer vanzelfsprekend. Wij willen het schoongemaakte water in de toekomst kunnen hergebruiken in eigen gebied. Daarvoor is het nodig dat het water schoner is en dat vergt meer zuiveringsstappen en dus meer ruimte.
We hebben deze informatie voor u samengevat op een poster. Deze kunt u hier (pdf, 296 kB) downloaden.
De bouwwerkzaamheden starten in 2027. In 2030 moet de nieuwe waterzuivering klaar zijn om het zuiveren van al het afvalwater van de oude installatie De Groote Lucht over te nemen.
- Op deze pagina komen updates.
- Of wil je op de hoogte gehouden worden per email van het laatste nieuws rondom het project Waterzuivering Vergulde Hand (voorheen Toekomst AWZI De Groote Lucht)? Meld je dan aan voor onze mailinglijst door te mailen naar projetwvh@hhdelfland.nl
Ook voor andere vragen of als je iets kwijt wil, kun je ons mailen.
Tijdens de bouw zal er sprake zijn van geluid van bouwwerkzaamheden en verkeersbewegingen. Wij gaan in overleg met gemeente en omwonende afspraken maken om de overlast tot een minimum te beperken.
De geur die een AWZI mag verspreiden, is gebonden aan milieuregels. Die zorgen ervoor dat de effecten op de omgeving beperkt zijn. Die regels zijn voor ons bindend. Omdat er betere technieken zijn ontwikkeld om het verspreiden van geur te voorkomen, zal de toekomstige zuivering aanzienlijk minder geur uitstoten dan de huidige.
Nee. Als omwonende kom je niet in aanraking met rioolwater dat op de zuivering wordt schoongemaakt.
Alle AWZI’s in Nederland moeten voldoen aan de wetgeving. Er vinden regelmatig controles plaats door de omgevingsdiensten, om te zien of we aan alle eisen voldoen.
Wij produceren op onze zuiveringen biogas uit slib dat overblijft na het schoonmaken van het water. Dat gas zetten wij om naar groen gas dat wij op het terrein leveren aan het gasnet. Daarmee kunnen dan weer huizen worden verwarmd. Dat is duurzame energie waarmee wij bijdragen bij aan de energietransitie.
Ook bij de productie en levering van het gas werken wij volgens de vereiste richtlijnen en veiligheidseisen. Zo zijn de procesonderdelen waarmee het gas wordt gemaakt, zo op het terrein geplaatst dat er buiten de hekken geen hoger risico is dan op andere openbare plekken. Binnen de hekken van het terrein gelden binnen zogeheten ATEX-zones specifieke richtlijnen om de veiligheid van onze medewerkers te borgen.
Uitgangspunt is dat de windmolens blijven staan. In het onderzoek kijken wij of dat kan.
Als er een nieuwe AWZI is gebouwd, dan wordt de huidige AWZI gesloopt en dan zullen wij de grond te koop aanbieden. Het terrein komt dan beschikbaar voor andere functies. De gemeente bepaalt dan met betrokkenen voor welke.
Ja. Een nieuw te bouwen AWZI wordt uitgewerkt op het terrein van Vergulde Hand West. Vanuit de omgeving zijn kansen genoemd om een mooie overgang te maken tussen de nieuwe AWZI en het Volksbos.
Het water uit huishoudens en bedrijven komt terecht in rioolbuizen van de gemeente. De gemeente zorgt ervoor dat het water in de persleidingen van Delfland komt en die vervoeren het water naar de zuivering. Het afvalwater van de inwoners en bedrijven in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en De Lier wordt schoongemaakt op AWZI De Groote Lucht, aan de Maassluissedijk in Vlaardingen. Deze zuivering is aan het einde van zijn levensduur en moet worden vervangen.
Het huidige team bestaat uit ca. 40 mensen, die vaak in ploegendienst werken.
Als de zuivering is opgeleverd zijn dat de mensen die naar de zuivering gaan om te werken, vrachtwagens die slib komen ophalen (dit zijn afgesloten wagens die geurloos worden gevuld) en bedrijfswagens voor het ophalen voor monsters, catering, en incidentele klussen.
Wij kijken samen wat er nodig is om een zuivering te bouwen die goed in de omgeving past. Wij hebben samen verkend welke kansen er zijn en welke zorgen er leven. Samen streven wij ernaar om het voor alle partijen zo goed mogelijk te doen.
De afspraken hierover zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst en een Nota van Uitgangspunten voor de bouw van een nieuwe AWZI op bedrijventerrein Vergulde Hand West. Deze hebben Delfland en de gemeente op 18 december 2023 ondertekend.
Ik wil contact
Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over de nieuwe Waterzuivering op Verhulde Hand (WVH) in Vlaardingen? Meld je dan aan voor onze mailinglijst. Dat kan via onderstaande button.
Als je vragen hebt of als je iets kwijt wilt, kun je mailen naar projectwvh@hhdelfland.nl.
Webinar: hoe werkt een afvalwaterzuivering?
Wilt u meer weten over de afvalwaterzuivering? Kijk dan het webinar van onze collega Mariska Ronteltap waarin zij vertelt over het werk op de afvalwaterzuivering, het belang van een goed werkend riool en de toekomst van afvalwater.
Bekijk hier het opgenomen webinar.