Beschoeiingen vervangen


Een kade beschermt het achterliggende land. We onderhouden zo'n 700 kilometer aan kades in het gebied van Delfland. Dit doen we om overstroming en wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Een beschoeiing zorgt ervoor dat de kade niet kan wegspoelen door golfslag. Een houten beschoeiing gaat niet eeuwig mee. Daarom vervangt Delfland de beschoeiing op een aantal locaties in het Westland en Midden-Delfland in 2022 en 2023. In totaal wordt 10 kilometer aan beschoeiingen vervangen.

Wat gaan we doen?

Op alle locaties wordt een tegelbeschoeiing aangelegd. Een traditionele beschoeiing steekt ongeveer 30 centimeter boven het waterpeil uit. Dit zorgt voor een robuuste uitstraling, maar oeverplanten kunnen zich niet ontwikkelen. Ook kunnen dieren niet zonder hulp van een eendentrapje uit het water komen.

De tegelbeschoeiing wordt zo aangelegd dat de beschoeiing maximaal 10 centimeter boven het water uitsteekt. Op de kant wordt een grasbetontegel gelegd die ervoor zorgt dat de kant beschermd is tegen erosie door golven, maar geeft ook ruimte voor gras en planten om te groeien. Dieren kunnen zonder extra hulpmiddelen het water in of uit. Zo proberen we de kades een stuk interessanter te maken voor de natuur.

Afbeelding1

Foto: Dimensies, zoals waterpeil en de hoogte van de kade, kunnen variëren per locatie.


Saskia Smits

BvV Saskia Smits 02
Omgevingsadviseur
loket@hhdelfland.nl015 260 8108

Bij vragen over dit project, neem contact op met de omgevingsadviseur.