Inloopbijeenkomst omwonenden Berkelsche Zwethsluis


Op vrijdag 12 april was de inloopbijeenkomst over het project ‘Opknappen van de Berkelsche Zwethsluis’ voor omwonenden. Aannemersbedrijf van der Ven en Delfland informeerden de aanwezigen onder meer over de inrichting van het bouwterrein en het verloop van de bouw. Uiteraard konden de omwonenden ook vragen stellen. Half mei starten we met de werkzaamheden aan de sluis.

Aannemer Van der Ven uit Brakel is begin april begonnen met het aanleggen van een tijdelijke bouwweg via het bedrijf Koppert b.v. (Molenweg 33, Berkel en Rodenrijs). Aan het einde van het perceel van het bedrijf wordt met behulp van een tijdelijke brug het water overgestoken naar de sluis. Het fietspad blijft open, maar er worden wel bouwhekken geplaatst zodat het speciaal voor dit project ingerichte bouwterrein veilig wordt afgesloten. Het wandelpaadje omhoog naar de sluis sluiten we gedurende de werkzaamheden wel af.

Nieuwe deuren en wanden

De Berkelsche Zwethsluis is een belangrijke waterkering en ook een Rijksmonument uit 1862. De sluis is afgekeurd en de komende periode wordt gezorgd dat de wanden   permanent worden verstevigd en vastgezet, zodat weer voldaan wordt aan de eisen van een veilige waterkering. Daarnaast krijgt de sluis een opknapbeurt. Zo komen er nieuwe sluisdeuren in de sluis en nieuwe damwanden in de voorhaven. Uiteraard alles weer netjes in dezelfde stijl. Tijdens de inloopbijeenkomst konden omwonenden terecht met hun vragen over de bouw en het bouwterrein.

Bijvoorbeeld over het uiterlijk en de omvang van de sluis. Blijft hij net zo breed? Komt hij er precies weer uit te zien zoals hij was? “Jazeker”, was het antwoord, “De sluis komt er hetzelfde uit te zien, en met dezelfde afmetingen. Sterker nog de deuren komen van dezelfde leverancier als van de huidige deuren, met alleen een ander jaargetal: 2024 in plaats van1992.”

De verwachting is dat eind september, met een uitloop naar oktober van dit jaar alle werkzaamheden zijn afgerond.