De zuivering is net een wasstraat


Per dag spoel je per persoon 130 liter vuil water weg. Tijdens het douchen, met tanden poetsen, als je het toilet doortrekt of als je de was doet. Dat vieze water komt via het riool bij grote afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWZI's).

man fietst langs awzi

Stap voor stap

Het water komt bij de AWZI's terecht via 34 rioolgemalen en 165 kilometer persleiding. Op de zuivering maken we het water schoon. Gemiddeld 348 miljoen liter water per dag. De zuivering is net een wasstraat. Daar wordt het vieze water stap voor stap schoongemaakt.

Storingen verhelpen en kwaliteit meten

Na drie dagen is het water schoon en kan het naar de Nieuwe Waterweg of zee. Bij hevige regen gaat het proces sneller. 40% van de elektriciteit die hiervoor nodig is, wekken we zelf op. We houden de hele tijd in de gaten of alles goed werkt. Onze technische mensen verhelpen storingen aan de computers of de pompen. Tijdens het hele zuiveringsproces meten wij de kwaliteit. Die kwaliteit bekijken we en beoordelen we. Dat gebeurt voor een groot deel automatisch. Maar soms ook met de hand in het laboratorium.