Verzilting: zoet water wordt zouter


Wat is verzilting?

Wanneer er minder zoet water in onze grond en wateren zit, dringt zout water vanuit de zee steeds verder ons land in. Dat gebeurt via de grond, maar ook via de zee. We noemen dat verzilting. De natuur in ons gebied kan niet tegen dat zoute water. Maar ook voor de boeren en tuinders is verzilting een probleem.

Met schoon zoet water uit andere gebieden, kunnen we het zoute water uit onze sloten spoelen. Maar die aanvoer is niet oneindig. Daarom kijken we ook naar duurzame oplossingen om verzilting tegen te gaan. Benieuwd?

Wat betekent dat voor jou?

Om de kans op schade aan de waternatuur te verminderen, moeten we soms maatregelen nemen. Daar kun je wat van merken. Bijvoorbeeld als je een dagje gaat varen of je tuin gezond en groen wilt houden. Maar ook als je een frisse duik wilt nemen of gaat vissen, komen de gevolgen van een droge en hete zomer ineens dichtbij.

Varen en schutbeperkingen

Om het zoute water uit ons gebied te houden, kan het zijn dat de sluizen minder vaak opengaan; schutbeperkingen. Check daarom altijd eerst je route voor je gaat varen.

Check hier je route

Zwemmen

Als het warm en droog is, zien we vaak blauwalg in het water. Dat kan gevaarlijk zijn. Wil je een frisse duik nemen? Check dan eerst waar je veilig kunt zwemmen.

Zwemwater checken

Tuinieren

In droge tijden moeten we slim en zuinig omgaan met zoet water. Maar ook de hitte is een uitdaging. Met deze tips maak je jouw tuin hitte- en waterproof.

Tips voor je tuin

Ons werk in droge en in natte tijden

Wij beschermen de waternatuur in natte, maar zeker ook in droge tijden. Hoe we dat doen? Het aanvoeren van schoon, zoet water is één van de belangrijkste dingen die we doen. Maar die aanvoer is niet oneindig. Daarom kijken we ook naar duurzame oplossingen om verzilting tegen te gaan: water opvangen, vasthouden en hergebruiken.

Een gezonde bodem werkt als een spons. Het houdt het teveel aan zoet water in natte tijden vast, zodat de natuur daar in droge tijden op kan teren. Maar dan moet het wel de kans krijgen om langzaam in de bodem te trekken. En juist dat is erg lastig, omdat ons stedelijk gebied erg dichtbebouwd is vol met huizen, wegen, kassen en bedrijven.

Door regenwater weer de ruimte te geven om in de grond te trekken, vergroten we die sponswerking. Dat doen we op samen met gemeentes en ondernemers. Maar ook samen met jou, want jij kunt met kleine aanpassingen een groot verschil maken.

Wat jij kunt doen?

Maak ruimte voor water

Maar ruimte voor water. Geef regen de kans om in de grond te zakken. Vang het op, hou het vast en gebruik het opnieuw.

Van groene daken, regentonnen en tegels wippen tot het aanleggen van waterbuffers. Jij kunt de natuur een handje helpen.

Kijk op Klimaatkrachtig voor tips en check of je kans maakt op een bijdrage voor jouw initiatief. Doe je mee?