Win kaarten voor de film ‘Nederland Onder Water’!

17 mei 2022

Op 21 mei aanstaande is het Wereldvismigratiedag. Op die dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het wegnemen van barrières voor trekvis. In de prachtige film ‘Nederland Onder Water’ van RAVON kun je zien waarom dat zo belangrijk is voor onder meer de paling.

Nederland en water; ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar wat weten we nu eigenlijk van de bewoners onder de waterspiegel? In de film ‘Nederland Onder Water’ maak je een ontdekkingsreis door rivieren, sloten en beken en ontmoet je bekende en onbekende onderwaterbewoners.

Ter gelegenheid van Wereldvismigratiedag vertoont Delfland op dinsdag 31 mei de film ‘Nederland Onder Water’ bij filmhuis Lumen in Delft. Daarvoor kan jij twee gratis kaarten winnen!

Hindernissen voor vissen worden aangepakt

Doordat de mens zich beschermt tegen het water en het water stuurt, is het voor trekvissen lastiger geworden om vrij te bewegen tussen de plekken waar ze worden geboren, opgroeien, voedsel vinden en paaien. Onze dijken, sluizen, gemalen en peilverschillen vormen barrières.

Waterbeheerders doen er veel aan om het de trekvis weer makkelijk te maken. Ook Delfland doet dat. Binnen ons gebied zijn en worden steeds meer gemalen aangepast zodat de vis veilig erdoor of erlangs kan. Dit jaar gaan we op de volgende plekken aan de slag: In Maassluis wordt de Wateringse Sluis aan de Nieuwe Waterweg vispaseerbaar gemaakt. Ook worden gemaal Noord-Kethelpolder aan de Schie (Rotterdam) en gemaal Dijkpolder aan de Zuidgaag (Maasland) aangepast.

Van glasaal tot paling

Waar dat nodig is, helpen wij de vis een handje om van hoog naar laaggelegen water te komen en andersom. Bij onze eindgemalen aan kust en rivier hebben wij voorzieningen gemaakt waardoor vissen die van zout water naar zoet water willen en andersom dat weer kunnen doen zonder dat de waterveiligheid daar onder lijdt. Van dat laatste profiteert onder meer de paling.

De paling is een heel bijzonder dier. Hij wordt geboren in de Sargassozee en komt met de stroming mee als piepklein glasaaltje -onder andere- aan bij de Nederlandse kust waar hij wil opgroeien in zoet water. Daar stootten de diertjes lange tijd hun neus bij gemalen en dijken. Steeds meer van die barrières zijn nu weggenomen en dat is fantastisch. Bij al onze eindgemalen kan de jonge paling in het voorjaar naar binnen en in het najaar kan de volwassen paling weer naar zee voor zijn lange tocht naar de Sargassozee.

De paling staat op de lijst van bedreigde diersoorten. Door ervoor te zorgen dat ons gebied weer toegankelijk is voor de paling en het zo in te richten dat de vis zich ook daarbinnen goed kan verplaatsen helpt Delfland mee aan het behoud van de soort. In de wateren van Delfland wordt ook niet gevist op paling. De beroepsvisser werkt mee aan onderzoek naar de verspreiding en stand van de paling en naar de aanpak van exotische rivierkreeft.

Waarom het zo belangrijk is om de onderwaterwereld te beschermen, dat kun je zien in de film ‘Nederland onder Water’ van RAVON die nu in alle bioscopen draait. De paling heeft in deze film een hoofdrol.

Win kaarten!

Wil jij twee kaarten winnen voor de speciale vertoning op dinsdag 31 mei om 14.30 uur in Delft? Stuur dan een mail naar communicatie@hhdelfland.nl en schrijf daarin waarom jij bij deze première aanwezig wilt zijn. De volgorde van binnenkomst is bepalend voor de toekenning van de kaartjes. Er zijn een beperkt aantal kaarten beschikbaar en op = op. Wees er dus snel bij! Reageren kan tot uiterlijk dinsdag 24 mei.

Bekijk hier de trailer: