Gooi geen vet door gootsteen en toilet
De feestdagen staan weer voor de deur en dan gaan wij weer bakken, frituren, fonduen en gourmetten. Wist je dat bakvet, oliën en vette etensresten die je makkelijk door de gootsteen of het toilet spoelt, kunnen zorgen voor verstoppingen? Bij jou thuis - en bel jij met Kerst maar eens een loodgieter - en in het riool.
Vet dat warm nog vloeibaar is, stolt in het riool. Bovendien gaat er ander afval aan vastplakken, zoals doekjes en wc- papier. Zo ontstaan grote en vieze klonten in het riolen in de gemalen die het water naar de zuivering pompen. Het opruimen daarvan is vies en duur werk.
Bovendien zorgen ze ook voor storingen in de waterzuiveringsinstallaties. Voorkom verstopping van het riool door je vet weg te gooien of in te leveren!
Hoogheemraad Ruud Egas bracht een bezoek aan Rioolgemaal Vlaardingen op het moment dat dit wordt schoongemaakt. Collega Dirk van Noord legt aan hem uit: ‘Wat mensen zich niet realiseren is dat al dat vet en ander materiaal dat niet in het riool thuishoort, zorgt voor storingen en verstoppingen op diverse plaatsen in het systeem. Een storing kan al ontstaan bij de mensen thuis in de afvoer of het riool, maar ook bij rioolgemalen en op de afvalwaterzuiveringsinstallaties levert dit problemen op. Moet je nagaan, het aantal storingen in rioolgemalen is jaarlijks zo’n 215 keer. Elke storing wordt er zo’n 30 kg vuil uit de gemalen gehaald. Wat neerkomt op 6.450 kg vuil dat storingen veroorzaakt.’
Hoogheemraad Ruud Egas: ‘Dat klinkt als vreselijk vies werk, bovendien zijn de kosten voor het oplossen van de verstoppingen en storingen erg hoog. We moeten zorgvuldig met ons rioolsysteem omgaan. Gooi er niet in wat er niet in thuishoort. Dan hoeven wij het er ook niet uit te halen. ’
Ruud Egas benadrukt wat er wel in het riool thuishoort. "Ik heb het al vaker gezegd. Het riool is alleen geschikt voor de 3 P’s. Voor Poep, Pies en toiletpapier. En dus ook geen Vet!’
Wat kun je dan wel doen met je vet? Haal bij weinig vet eerst een papiertje door je pan voor je hem omspoelt. Heb je veel vet gebruikt? Laat het dan een beetje afkoelen en giet het in een oud drankkarton. Dit kan hierna dan gewoon bij het huisafval. Voor jou een kleine moeite, voor het riool een groot verschil! Ga je frituren, dan kun je ook wat extra’s doen: Recycle het vet en draag bij aan een beter milieu.
Meer informatie
Meer informatie over goed rioolgebruik staat op www.hhdelfland.nl/jouwboodschaponzemissie. Informatie over het recyclen van vet en de locaties van de inzamelpunten is te vinden op www.frituurvetrecyclehet.nl.