Rivierkreeften uit nulmeting naar Sea Life
De afgelopen twee weken hebben wij op drie plekken in ons gebied onderzoek gedaan naar aantallen exotische rivierkreeften. Dit onderzoek was de opmaat naar een proef met intensief afvangen die volgend jaar start. Bij deze zogenaamde nulmeting zijn rond de 1000 rode Amerikaanse rivierkreeftjes weggevangen. De diertjes zijn zaterdag aangeboden bij Sea Life.
Hoogheemraad Marcel Belt: “Exotische rivierkreeften zijn dieren die eigenlijk niet in Nederland thuishoren, maar zich hier wel heel erg thuis voelen. Zij hebben nog nauwelijks natuurlijke vijanden en planten zich razendsnel voort. Op sommige plekken zijn ze met heel veel. Daar richten zij schade aan aan de inheemse waternatuur en aan de oevers. Daarom willen wij er in ons gebied iets aan doen. Wij zijn bezig om te kijken of wij door intensief weg te vangen, de populatie kunnen terugdringen.”
Bij de nulmeting zijn op drie plekken twee keer kreeftjes gevangen, gemerkt en teruggezet. Op basis van het aantal gemerkte kreeften ten opzichte van het aantal ongemerkte bij een derde keer vangen, kan worden berekend hoeveel kreeften er op een plek zitten. Bij de laatste keer vangen zijn de ongemerkte dieren niet meer teruggezet. Een deel daarvan gaat voor onderzoek naar Naturalis en de Wageningen Universiteit. De rest is zaterdag aangeleverd bij Sea Life.
Marcel Belt: “Wij willen dat de dieren die wij vangen een nuttige aanwending krijgen en bij Sea Life krijgen ze die nu. Ik ben dus blij met deze samenwerking.”
Sander Griepsma is senior aquarist bij Sea Life: “En wij zijn blij met de levering omdat het zonde zou zijn voedsel weg te gooien. Maar zeker ook omdat het voor onze otters en kaaiman een leuke aanvulling is op hun normale dieet."
Kijk hier naar twee blije ottertjes.