Doe mee aan het Vergeten Plant-seizoen

5 oktober 2021

Wist je dat het najaar het ideale plantseizoen is? Planten slaan dan beter aan omdat de bodem na de zomer nog warm is en je hoeft je planten minder water te geven omdat het meer en langer regent. Bovendien heb je dan ook in de herfst een mooie groene tuin. ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’.

In de afgelopen dertig jaar is de focus voor het planten geheel in het voorjaar komen te liggen en verschoof het najaar als tuinseizoen naar de achtergrond. Het najaar is echter de beste tijd voor werkzaamheden in de tuin. Het grootste verschil tussen voor- en najaar is het weer. In de afgelopen jaren was er vaak een droge lente, waarin jonge plantjes soms wekenlang water moesten krijgen. In de herfst regent het gewoonlijk meer en zijn de nachten langer en vochtiger. Nieuwe aanplant droogt minder snel uit, wat veel water geven scheelt. Bomen, struiken, vaste planten en bollen kunnen makkelijker worden geplant of verplant omdat ze in ‘slaapstand’ zijn. De grond heeft meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen.

Klimaatverandering

‘Een gevolg van de klimaatverandering is dat de neerslag die in de zomer valt, vaak hevig en lokaal is. Voor nieuwe aanplant in het voorjaar is deze ontwikkeling niet gunstig’, zegt Steenbreek-directeur Roel van Dijk. Door tuinen meer te vergroenen vangen we samen het regenwater op en verminderen we hierdoor de kans op wateroverlast bij hevige regenbuien. Ook kan de tuin er in het najaar mooi uitzien met echte herfstbloeiers.

Doe mee

De komende weken geven wij via onze social mediakanalen tips om ook in het najaar tuinieren. Doe ook mee en ga de komende weken aan de slag in je tuin. Zo vergroenen we Delfland en dragen we samen bij aan het opvangen van regenwater.

Samen met een groot aantal organisaties zet Klimaatkrachtig Delfland zich de komende jaren in om de buitenruimte meer klimaatkrachtig te maken en de Nederlandse tuinen meer te vergroenen. Met als slogan ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’ wordt onder de vlag van NL Vergroent, het najaar als het ideale plantseizoen gepromoot.