Naast waterveiligheid ook biodiversiteit verbeteren in Schipluiden

4 juni 2021

Behalve nieuwe damwanden langs de Gaag in Schipluiden voor veiligheid, gaan wij ook het onderwaterleven verbeteren. Hiervoor heeft de aannemer vandaag plantenpakken met verschillende soorten waterplanten in de damwand bij de Dorpsstraat geplaatst. Deze waterplanten trekken allerlei waterdiertjes en insecten aan waardoor de biodiversiteit verbetert. Zo versterken we de natuur in en op onze vaart. En de kade ziet er bovendien levendiger en fraaier uit.

De aanwezigheid van waterplanten is erg belangrijk voor insectenlarven, waterslakken en andere ongewervelde waterdiertjes, waardoor er onderwater veel leven ontstaat. Vissen kunnen hier terecht voor voedsel, een schuilplek en voortplanting waardoor aantallen kunnen toenemen.

Verbeteren waterkwaliteit
De plantenbakken zijn door de startup ReefSystems speciaal voor dit werk ontworpen en ingezet als proef. De Dorpsstraat in Schipluiden is de vijfde locatie waar de proef is toegepast. De plantenbakken passen precies in het profiel van de stalen damwand. De verschillende niveaus van de bakken worden gevuld met zand, modder, stenen en verschillende soorten waterplanten. Dit nieuwe stukje natuur helpt het leven in het op het water te verbeteren en daarmee ook de waterkwaliteit.


Waterplanten

Waterplanten