Geiten en schapen in Delflandse duinen ontvangen onderscheiding

21 april 2021

De schapen en geiten die bij Kijkduin onze natuurlijke duinen onderhouden, zijn onderscheiden met de ‘Pro Flora et Securitate’ prijs. De grazers en hun hulpherders zijn super trots op de waardering die ze krijgen. Deze onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan geslaagde voorbeelden van waterkeringen waarbij ook wordt ingezet op kansen voor biodiversiteitsherstel.

Dijken, kades en duinen beschermen Nederland tegen het water. Dat is belangrijk want een groot deel van ons land ligt onder het niveau van de zeespiegel. Delfland zorgt tussen Hoek van Holland en Scheveningen op een natuurlijke en dynamische manier voor stevige duinen. Daarbij krijgen ze hulp van 14 schapen en 14 geiten. De geiten zijn afkomstig van Duinboerderij Willemshoeve, een zorgboerderij in Monster, de schapen van Grazend Populair. De bewoners van de zorginstelling ’s Heeren Loo zorgen voor de dieren en zijn hulpherders. Hoogheemraad Peter Ouwendijk: “Deze grazers zijn de beste medewerkers in de duinen! We zijn zeer tevreden over de bijzondere samenwerking en het resultaat dat zij behalen.”

Natuurlijk beheer

De dieren zelf hebben de taken ook goed verdeeld. De geiten vreten de woekerende duindoorns, duizendknoop en onkruid weg. De schapen komen erachteraan om het gras af te grazen. De afwisseling van kale en begroeide plekken die zo ontstaat maakt dat veel dierensoorten zich thuis voelen in onze duinen. Door het natuurlijk beheren van het duinlandschap krijgt de wind de ruimte om duinzand te verplaatsen zodat de duinen meegroeien met de stijgendezeespiegel.

Trotse winnaars

De ‘Pro Flora et Securitate’ onderscheiding is een fijne opsteker. Welverdiend voor de dieren én hun hoeders! Samen dragen zij bij aan de waterveiligheid én de biodiversiteit in ons gebied. Wij kunnen vanwege corona helaas niet fysiek bij elkaar komen om dit te vieren daarom hebben wij in samenwerking met de betrokken partijen een leuk filmpje gemaakt om de prijs te vieren:


image_contentLead (5)

Hulpherders van De Willemshoeve