Maaien en varen met beleid op de Strijp en Rijnerwatering

15 juni 2020

De Strijp en Rijnerwatering tussen Den Haag en het Westland gaan vandaag weer open voor de recreatievaart. Om de natuur in en om deze wateren te beschermen, is deze vaarroute in het voorjaar altijd afgesloten. Voor veel dieren in en om het water is vooral in het voorjaar rust belangrijk. Die vinden zij tussen de water- en oeverplanten die door de afsluiting de tijd krijgen om zich te ontwikkelen. De watergangen gaan nu weer open voor alle vaarverkeer en wij gaan het noodzakelijk onderhoud uitvoeren.

De Strijp en Rijnerwatering zijn namelijk niet alleen belangrijk voor de ecologie en de recreatie, maar ook voor het afvoeren van regenwater. Daarom zorgen wij ervoor dat ze niet té vol komen te staan met planten. Onderhoud is nu nodig en de watergangen worden vanaf 15 juni gemaaid.

Maaien met beleid...

We maaien met beleid en laten delen beplanting staan zodat dieren een schuilplek houden. We werken vanuit het midden van de watergang en laten 25% van de vegetatie aan de kanten staan. Wij hebben voor het maaien strikte ecologische protocollen om het leven in en om het water zo goed mogelijk te beschermen gedurende de werkzaamheden. Voorafgaand aan en tijdens de werkzaamheden worden de locaties zorgvuldig gecontroleerd door onze aannemers conform de Wet Natuurbescherming. Vanwege het broedseizoen, dat tot 15 juli duurt, wordt nu extra gelet op vogels en hun nesten.

..en varen met beleid

Na 15 juni zijn de Strijp en Rijnerwatering dus weer open. Hier geldt wel eenrichtingsverkeer*. Daardoor kunnen boten in het midden van de watergang blijven. Dat beperkt de invloed op de waternatuur in en om de oevers. Boten kunnen van Den Haag richting Midden-Delfland/Westland varen. Terug kunnen ze via Delft en de Vliet. Ook geldt op de Strijp en Rijnerwatering een maximumsnelheid van 4 km per uur. Ga jij varen? Geniet van het water en houd je aan de regels.

Vragen over maaiwerkzaamheden?

Zo nu en dan krijgen wij vragen van natuurliefhebbers, vaarrecreanten en andere geïnteresseerden over maaiwerkzaamheden in onze watergangen. Meer weten over hoe wij zorgvuldig ons werk doen, lees dan ons bericht:  Maaien met beleid.

*Omwonenden en ondernemers met een ontheffing mogen wel twee kanten op varen.