Klimaatpraat, maar dan makkelijk

23 juli 2020

‘Klimaatadaptatie’, ‘wadi’ en ‘infiltratie’. Zomaar wat voorbeelden van de taal waarmee wij als waterschap praten over het klimaat. Nog te vaak hoor je lastige woorden of vaktaal in het nieuws, bij een tuincentrum of waterschap die niet iedereen begrijpt. Delfland daagt zijn medewerkers en iedereen daarbuiten uit om makkelijke woorden te gebruiken. Duidelijke taal draagt bij aan meer begrip van en kennis over omgaan met de veranderingen in het weer.

Manita Koop is bestuurder bij Delfland: “We merken allemaal dat het weer verandert. Het is vaker lang droog en als het regent, regent het vaker heel hard. Wij proberen problemen door te veel of te weinig water tegen te gaan. En tegelijk de plek waar we wonen en werken prettig te houden of zelfs mooier te maken. Dat kan door op straat, in de wijk en in de tuin slimme aanpassingen te doen. Dat kunnen wij niet alleen. Dat moeten wij samen doen. Door duidelijke taal te spreken, begrijpen we elkaar beter. Dan wordt het makkelijker om zelf en samen aan de slag te gaan!”

Da’s duidelijke taal

Delfland heeft een lijst gemaakt van moeilijke klimaatwoorden. Die hebben wij samen met Stichting Lezen & Schrijven vertaald naar makkelijke woorden. Tijdens het vertalen kwamen wij tot leuke, grappige maar vooral logische manieren om een moeilijk klimaatwoord anders te zeggen.

Doe de Delfland Klimaatquiz

Gebruik jij zelf ook wel eens moeilijke woorden die gaan over het klimaat? Of kom je juist klimaatwoorden tegen die je niet begrijpt? Met een klik op duidelijke taal vind je de klimaatwoordenlijst. Je kunt er ook zelf moeilijke klimaatwoorden aanmelden, dan laten wij ze vertalen!

Je vindt er ook een grappige online quiz: die test je kennis en daagt je uit duidelijke taal te gebruiken. Zo wordt praten over klimaatverandering leuker en makkelijker.

De klimaatwoordenlijst en de Delfland Klimaatquiz zijn gemaakt in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, TwijnstraGudde, Atelier Yuri Veerman en Tuinbranche Nederland.


Delfland Klimaatquiz