Hoogheemraad Ruud Egas roept op; 'Gooi je vet niet door het gootsteenputje of toilet'

16 december 2020

Wisten jullie dat er in december meer gefrituurd en gebakken wordt dan in de andere maanden? Hierbij wordt veel vet gebruikt. Dat zien de gemeenten en wij Delfland terug in het rioolstelsel, de rioolgemalen en op onze zuiveringen. Vet hoopt zich op en dat leidt tot verstoppingen en storingen in de rioolgemalen en in de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Hoogheemraad Ruud Egas roept op om vet tijdens de feestdagen niet in het gootsteenputje of toilet te gooien.

Hoogheemraad Ruud Egas roept daarom iedereen op het vet dat vrijkomt bij het bakken tijdens de feestdagen niet door het gootsteenputje of toilet te gooien, maar dit apart te houden en weg te gooien in de vuilnisbak of in te leveren. Dit deed hij terwijl hij bij een lokale horeca ondernemer langsging om te kijken hoe het vet daar wordt gescheiden.

Ruud Egas: 'Ga je deze feestdagen zelf aan de slag met een maaltijd, of bak je oliebollen voor de jaarwisseling, gooi je vet niet in door het gootsteenputje of toilet. Gebruik het riool waarvoor het bedoelt is… De 3 P’s! Poep, Plas en toiletPapier.

Je frituurvet kun je het beste inleveren op daarvoor aangewezen plekken, zoals bijvoorbeeld in de gele kliko bij de supermarkt bij jou in de buurt. Het vet wordt dan weer gerecycled en bijvoorbeeld gebruikt voor groene energie.'

Meer informatie over inleveren van vet vind je op www.frituurvetrecyclehet.nl.

Noot: Deze opnames zijn gemaakt voordat de corona maatregelen van 15 december van start gingen.


Hoogheemraad Ruud Egas roept op vet niet in de gootsteen of het toilet te gooien

Hoogheemraad Ruud Egas roept op vet niet in de gootsteen of het toilet te gooien