Amerikaanse rivierkreeften trekken eropuit

31 augustus 2020

De rode Amerikaanse rivierkreeft laat zich op verschillende plekken ineens weer zien. Deze exoot zoekt ook over land nieuw leefgebied op, en doet dat het liefst op warme regenachtige dagen.

De rode Amerikaanse rivierkreeft zien we op steeds meer plekken in ons gebied. Oorspronkelijk hoort deze rivierkreeft niet in Nederland thuis, maar in Noord-Amerika. Samen met een handvol andere exotische kreeftensoorten, zijn deze via de consumptie- en huisdierenhandel naar ons land gebracht. Deze exoten kennen weinig natuurlijke vijanden en hebben zich in rap tempo kunnen vermenigvuldigen.

De rode Amerikaanse rivierkreeften graven holletjes in de oevers, dijken en kades en kunnen daarmee voor schade zorgen. Bovendien eten ze waterbeestjes en knippen ze waterplanten die juist zo belangrijk zijn voor de waterkwaliteit en biodiversiteit.

Wij doen samen met partners en kennisinstituten onderzoek naar manieren om rivierkreeften effectief te bestrijden en verspreiding tegen te gaan. Een effectieve manier om de rivierkreeften te bestrijden is er nog niet. Omdat de kreeften verspreid over ons beheersgebied zitten en het er heel veel zijn, kunnen wij ze niet overal wegvangen. Maar voor sommige ‘kreeften hotspots’ is dit misschien wel een oplossing. Wij kijken daarom waar en hoe wij hiermee een proef kunnen doen.

Amerikaanse rivierkreeften zijn exoten die door de mens zijn meegenomen en in onze wateren terecht zijn gekomen. Heb jij thuis een aquarium met exotische vissen, kreeften, planten of schildpadjes? Gooi ze nooit in de sloot of ander water. Exoten horen hier niet, ze kunnen leiden tot een plaag. Afgelopen jaar heeft Delfland beleid opgesteld hoe wij met exoten omgaan.

Wil je daar meer over weten? Check de link (pdf, 4.4 MB).

Heb jij een Amerikaanse rivierkreeft gezien of een andere exoot? Een melding kun je maken op www.waarneming.nl of www.telmee.nl.

Infographic 'Rivierkreeften in Delfland'

download PDF (pdf, 16 MB)


Rivierkreeften

Foto: Harry Evers