Oorzaken stinkend water
Bij Delfland werken we dag in dag uit aan schoner water. Toch zijn er verschillende redenen dat water niet schoon is en dus kan gaan stinken. Stinkend water heeft drie belangrijke oorzaken.
1. Vallende bladeren
Bomen of struiken kunnen hun bladeren in de sloot laten vallen. Het verteren van die bladeren haalt zuurstof uit het water. En zonder zuurstof kunnen dieren en planten niet meer in leven en dan kan het water gaan stinken. Om dit op te lossen, scheppen we de bladeren uit het water. Meestal doen we dat met een kraan, omdat de bladeren naar de bodem zijn gezakt. Maar het opruimen van bladeren kost veel tijd en geld. Daarom snoeien we bomen langs het water, of zetten we ze verder weg van het water, zodat hun blad niet in het water valt.
2. Water uit het riool
Regen stroomt via straatputten naar het riool. Maar als het veel of hard regent, kan het riool te vol raken. Het is dan niet de bedoeling dat het rioolwater via de straatputten terug de straat op stroomt. Daarom laten we het rioolwater in zo’n situatie naar de sloot stromen. Maar omdat het rioolwater stinkt, kan het water ook gaan stinken. Bovendien zit er vaak geen zuurstof in het rioolwater, terwijl vissen en planten zuurstof nodig hebben om te leven. Als vissen en planten doodgaan kan dat ook zorgen voor stank.
3. Te veel kroos
Kroos is een dikke laag met kleine groene plantjes op het water, die vooral in de zomer op singels, sloten en vaarten ligt. Kroos is niet goed voor een gezonde sloot. Het ontstaat als er te veel voedingsstoffen in het water zitten. Als de krooslaag dik is en het water helemaal afsluit, kan er geen zuurstof en licht meer naar het water. Zonder zuurstof gaan vissen dood en kan het water gaan stinken. En zonder licht kunnen ook de planten in het water doodgaan. Zo kan het water ook gaan stinken.
Kroos weghalen
Als ergens veel kroos ligt, bekijken we de dichtheid en meten we het zuurstof in het water. Als er te weinig zuurstof is, als vissen doodgaan of het water lange tijd stinkt, kunnen we het kroos weghalen. Helaas komt kroos vaak snel weer terug, door de voedingsstoffen in het water, waaronder stikstof en fosfaat. We werken aan het terugdringen van stikstof en fosfaat, maar dat is niet eenvoudig en duurt lang.
Melding te veel kroos
Zie je een plek waar te veel kroos ligt? Meld het dan aan ons. Zo weten we waar kroos voor overlast zorgt.
Meld een plek met te veel kroos