Zorg voor veilig dijken


Weet je wat er met dijken gebeurt als het heel droog is? Ze worden kwetsbaar! Dijken, gemaakt van veen, houden niet van droogte. Het veen krimpt en de dijken kunnen scheuren en zakken. En dat is niet de bedoeling, want die dijken beschermen ons.

De tegendruk van water zorgt ervoor dat die droogtegevoelige dijken in goede conditie blijven. De druk van het water duwt als het ware tegen de dijken aan, waardoor ze stabiel blijven en niet bezwijken. Het juiste waterpeil is dus van groot belang. Maar in tijden van droogte, is voldoende zoet water niet vanzelfsprekend.

Dijkinspecties

Daarom controleren we in het droge seizoen regelmatig onze droogtegevoelige dijken. Dijkinspecteurs en goed getrainde vrijwilligers gaan dan op pad om de dijken nauwkeurig te controleren. Ze kijken of de dijken nog stevig genoeg zijn en of er geen scheuren of verzakkingen zijn.

Speuren naar scheuren

Cor Looije is Technisch Medewerker bij Hoogheemraadschap van Delfland. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om dijken goed te controleren. Ben je benieuwd hoe hij dat doet? Lees dan eens dit artikel.

Dijkveiligheid bij droogte