Lekker zwemmen in de natuur. Het kan weer!

1 mei 2024

Vandaag start officieel het buitenzwemseizoen. Vanaf die datum controleren de waterschappen in Nederland de waterkwaliteit op de officiële natuurwater-zwemlocaties. Zo weet je als zwemmer of je daar veilig van het water kunt genieten of dat je er vanwege blauwalg of andere bacteriën beter even niet kunt zwemmen.

Spring niet zomaar in een sloot, plas of vaart. Dit kan gevaarlijk zijn. Je kan ziek worden, jeuk krijgen of in aanvaring komen met andere recreanten. Kies daarom voor een officieel aangewezen zwemlocatie. In ons gebied bevinden zich 12 locaties die op de Europese lijst van officiële zwemlocaties staan. Dat houdt in dat daar de veiligheid, hygiëne en de waterkwaliteit wordt gecontroleerd. Zo weet je waar je veilig en gezond kan genieten van zwemmen in de natuur.

Actuele waterkwaliteit

Het controleren van de waterkwaliteit is een taak van Delfland. Wij bemonsteren en onderzoeken het water en geven onze bevindingen met een advies door aan de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH). Die bepaalt of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies moet worden gegeven. Vanaf 1 mei is alle informatie over de waterkwaliteit op officiële zwemwaterlocaties weer terug te vinden op www.zwemwater.nl, in de zwemwater-app en op de blauwe borden bij de zwemlocaties.

Wilhelminaplas in Rijswijk

Afgelopen voorjaar heeft Delfland in samenwerking met gemeente Rijswijk de zwemplas in het Wilhelminapark in Rijswijk drooggelegd om de bodem goed te kunnen laten indrogen en werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Deze maatregel heeft in 2016 goed gewerkt tegen blauwalgen. Het opnieuw vullen van de plas is afhankelijk geweest van het natte voorjaar. Zoals het er nu uitziet, zal het vullen van de Wilhelminaplas eind mei plaatsvinden. Daarna wordt de locatie weer opengesteld voor recreatie.

Help mee

Ga je een zwemlocatie bezoeken? Denk dan aan de waterkwaliteit. Gooi je afval in de vuilnisbakken en maak gebruik van de wc's. Ook geldt er bij alle officiële zwemlocaties een verbod op honden. Op sommige locaties zijn voor honden speciaal ingerichte strandjes aanwezig. Poep van honden, mensen en watervogels is de oorzaak van de meeste overschrijdingen op de normen voor bacteriën in het zwemwater en is een voedingsbodem voor blauwalgen. Vissers hebben ook invloed op de kwaliteit van het zwemwater. Het overmatig gebruik van lokvoer draagt bij aan overlast door blauwalg.