WaterQi voor een betere waterkwaliteit in Madesteinplas

15 september 2022

Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart en Delfland namen vandaag de WaterQi officieel in gebruik in de Madesteinplas. De WaterQi is een innovatieve installatie die ultrafijne luchtbelletjes aan het water toevoegt voor een betere waterkwaliteit.

Met een stevige druk op de rode knop door hoogheemraad Marcel Vissers is vanochtend de WaterQi officieel in gebruik genomen voor een betere waterkwaliteit van Madesteinplas. Vissers: “Een goede waterkwaliteit in sloten, plassen, vaarten en kanalen is belangrijk voor de biodiversiteit en een gezonde en prettige leefomgeving. Wij wonen, werken en recreëren in de randstad met veel mensen op een relatief klein stukje Nederland. De invloed van de mens op de waterkwaliteit is hier groot. Als waterschap werken wij hard aan het beschermen en verbeteren van de waterkwaliteit. Maar dit kunnen wij niet alleen. Wij hebben hierbij de hulp nodig van alle partijen in ons gebied. De WaterQi in Madesteinplas vind ik een mooi voorbeeld van hoe partijen in het gebied kunnen samenwerken.”

WaterQi in gebruikname Marcel Vissers
Hoogheemraad Marcel Vissers (links) en Ton van der Spiegel (rechts)

WaterQi in Madesteinplas

In de Madesteinplas gaat de WaterQi voor het eerst de diepere waterlagen van een grotere plas aanpakken. In de zomer ontstaat in de 8 meter diepe plas, bij een snelle opwarming van het water zogeheten stratificatie van het water: de onderste koudere waterlagen worden niet meer vermengd met de zuurstofrijke bovenste waterlaag. Door de afbraak van dood organisch materiaal zoals algen die naar de bodem zakken ontstaat in de onderste lagen een gebrek aan zuurstof. En dat is niet goed voor het onderwaterleven.

Met de komst van de WaterQi krijgt de plas nu extra zuurstof. Daarnaast zorgt de WaterQi ook voor het onttrekken van vervuilende stoffen aan het water. Het doel is dat de plas over de gehele diepte weer schoon, gezond en levend wordt. De WaterQi is eerder succesvol toegepast in kleinere wateren in Pijnacker en Hoek van Holland.

WaterQi
WaterQi

Met bijdrage van

De aanschaf en de plaatsing van de WaterQi in de Madesteinplas is een initiatief van de Hengelsportvereniging GHV / Groene Hart in Den Haag. De gemeente Den Haag en Delfland maken dit initiatief mede mogelijk met een jaarlijkse bijdrage aan het Overlegplatform Visstandbeheer Haagse Wateren.