Vispassage en renovatie gemaal Noord-Kethelpolder bijna klaar

7 oktober 2022

Aan gemaal Noord-Kethelpolder in de gemeente Midden-Delfland is de afgelopen maanden hard gewerkt. Na renovatie is het gemaal weer toekomstbestendig. Zo houden we het water in de Noord-Kethelpolder op de grens van Schiedam, Rotterdam en Delft op het juiste peil.

De pompen en de krooshekreiniger zijn opgeknapt en de bediening is vernieuwd. De hekwerken zijn gerepareerd en het beton- en straatwerk is opgefrist. Bovenal is het gemaal passeerbaar gemaakt voor vissen.

Vispassage

Voldoende soorten vis in het water dragen bij aan een goede waterkwaliteit. Alleen is het voor vissen niet altijd makkelijk om andere gebieden te bereiken door obstakels als gemalen, sluizen en stuwen. Door een vispassage aan te leggen kunnen vissen zo’n obstakel voorbij zwemmen. Bij de renovatie van gemaal Noord-Kethelpolder is ervoor gekozen om een vispassage aan te leggen om de vis vanuit de Schie de polder in te laten. Hiervoor hebben we een vislift gemaakt, waarbij de vissen worden aangetrokken door het water van de lokpomp en worden opgesloten in een afsluitbare buis. Vervolgens wordt de buis aan de kant van de polder geopend en glijden de vissen de polder in. Om de polder uit te zwemmen gaan de vissen gewoon met de stroom mee door de visvriendelijke pompen naar de Schie.

IMG-20220928-WA0005 (002)

Vissen kunnen nu vanuit de Schie de polder intrekken en weer terugzwemmen. Hiermee vergroten we het leefgebied van de vissen en dat is goed voor de waterkwaliteit en biodiversiteit.

Met bijdragen van

Het project is mogelijk gemaakt door bijdragen vanuit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Provincie Zuid-Holland.

Afbeelding1